ЖИТТЯ

На Дніпропетровщині чоловік помер від ботулізму

Дніпропетровській області спостерігається різке падіння рівня води. Це спричинило масовий мор риби. Збирати, переробляти та вживати таку рибу категорично заборонено у зв’язку з великим ризиком захворювання на ботулізм.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Держпродспоживслужбу Дніпропетровської області.

Мешканцям області наполегливо рекомендується найближчим часом взагалі утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, адже деякі несвідомі мешканці вже почали збирати та реалізовувати мертву рибу.

Жоден зі способів приготування не зробить її безпечною. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

Категорично не можна купувати рибу у місцях стихійної торгівлі та у приватних осіб.

На початку червня у Дніпропетровській області вже зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм – у місті Дніпрі та с. Партизанському Дніпровського району. Постраждалі – чоловіки 68 та 60 років. В одному випадку захворювання, на жаль, закінчилося летально. Причиною захворювання стало вживання постраждалими засоленої та засушеної риби домашнього приготування.

Не слід взагалі виготовляти в’ялену, копчену рибу в домашніх умовах, адже в товщі її м’яса можуть створюватись сприятливі умови для розвитку мікробів ботулізму.

Необхідно виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Раніше ми повідомили про те, що у Нікополі 27-річний чоловік рятує молюсків мідій та раків. Громадян закликають не вживати рибу, викинуту на берег. Також писали про те, що МОЗ попереджає про небезпеку інфекційних захворювань через катастрофу на Каховській ГЕС. Через руйнування Каховської греблі гинуть червонокнижні тритони.  Жителів Червоногригорівки просять не виходити на берег, не збирати рибу та не знімати відео.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас