ЖИТТЯ

Вісники весни та благополуччя: до Нікополя повернулись красені шпаки

До Нікополя з теплих країв повернулися шпаки. Один з птахів прилетів на подвір’я та сів на вишню, щоб потрапити в об’єктив Інформатору. Саме вишня вважається ласощами для цих птахів. Навіть більше, шпаки завдають помітної шкоди ягодам, тож садівники різними засобами відлякують пернатих, рятуючи врожай. 

Наш шпак виявився досить дружелюбним. Птах замаскувався серед гілок, але дав себе сфотографувати, крутився в усі сторони. Мабуть хотів сказати, що вже прийшла справжня весна, не дивлячись на невеличке похолодання та сьогоднішню зливу. Бо саме шпак один з перших птахів, який повертається з теплих країв.

Якщо весна вдається рання та тепла, то пернатих можна побачити вже з кінця лютого, коли ще подекуди лежить сніг на полях і в лісі.  Якщо ж весна затяжна, пізня і холодна то приліт шпаків може затриматися і до квітня.

До Нікополя повернулися шпаки

До Нікополя повернулися шпаки

Саме вишня вважається ласощами для них

Саме вишня вважається ласощами для них

Шпаки вважаються  символом достатку та благополуччя у сім’ї. Із цим пов’язано й те, що шпаківні роблять у формі будиночка.  Адже вважалося, що чим краще буде будиночок для птаха, тим краще буде й життя в сім’ї, яке цю шпаківню створило.

Шпаки нищать вишневий врожай

Шпаки нищать вишневий врожай

У шпаків дуже гарне забарвлення, особливо на сонці. На чорному фоні проявляється ціла гама найрізноманітніших кольорів, які дивовижним чином перетікають один в інший і грають, переливаються під час кожного руху птаха: блискучо-чорне, ґлянцево-малинове або зелене з білими цяточками, які найпомітніші взимку.

Дорослі самці європейських шпаків мають менше білих цяточок, ніж самки. Пір’я шпаки оновлюють раз на рік в кінці літа після закінчення сезону парування.

Ці пернаті радше ходять, ніж стрибають. Цікаво, що вони неабиякі пародисти. У неволі шпак, як звикне, здатен вивчити безліч різних звуків, мелодій та голосів, пише Вікіпедія.

Вісники весни

Вісники весни

Шпаки — комахоїдні. Вони знищують багато гусені та інших шкідників саду й городу. Але коли пташенята вже встали на крило, цей вид має звичку подорожувати великими зграями, налітаючи на стиглі вишні, виноград та інші плодові культури. Вони завдають величезних збитків садам, а також плантаціям лохини та виноградникам. Вважається, що шпаки можуть знищити 30 – 40% врожаю вишні.

Красені шпаки

Красені шпаки

Птахи повертаються до нашого краю, бо тут їхня домівка

Птахи повертаються до нашого краю, бо тут їхня домівка

У неволі шпак, як звикне, здатен вивчити безліч різних звуків

У неволі шпак, як звикне, здатен вивчити безліч різних звуків

У разі гніздування на півдні ці птахи ведуть осідлий спосіб життя. В межах України шпак не зустрічається на гніздуванні лише у високогірних районах Карпатських та Кримських гір. Зимує у південних областях країни, може залишатись до весни біля населених пунктів, розташованих північніше.

Птахи повертаються до нашого краю, бо тут їхня домівка. Мабуть, справжній красень прилетів заспокоїти нас та сказати – життя триває…

Шпаки першими повертаються з теплих країв

Шпаки першими повертаються з теплих країв

Буде вишня

Буде вишня

Раніше ми повідомили про те, що біля Нікополя помітили лебедів, а на Дніпропетровщині після зимівлі прокинулись гадюки. В траві після зими ховаються тварини: людей росять не провокувати пожежу в екосистемах. На Каховському водосховищі та по всій області розпочнеться нерестова заборона. На Дніпропетровщині пес просидів у ямі п’ять днів. В лютому ми писали про зимові розваги лебедів на одному зі ставків Дніпропетровщини.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас