ЖИТТЯ

Не допустити ядерної катастрофи на ЗАЕС: ймовірні сценарії звільнення станції

Запорізька атомна електростанція захоплена росіянами 4 березня 2022 року. Тисячі працівників АЕС стали заручниками, енергоблоки відключені від енергосистеми України, а через постійні обстріли, станція часто втрачає живлення і працює на генераторах.

Нещодавно заговорили про ще одну загрозу для АЕС – обміління Каховського водосховища, звідки беруть воду для атомної станції.

Президент “Енергоатому” Петро Котін в інтерв’ю ВВС розповів, як обміління Каховського моря впливає на ЗАЕС, про роботу станції у режимі блекауту, про зрадників на АЕС і про те, чи будуть в Україні нові відключення світла. Про це повідомляє Інформатор із посиланням на офіційний твіттер Української служби BBC .

Також Петро Котін прокоментував ймовірні сценарії звільнення Запорізької АЕС і розповів, через скільки років Україна матиме власне виробництво ядерного палива, і як малі атомні реактори можуть замінити в Україні пошкоджені ТЕС.

На станції порушені всі норми безпеки 

ВВС: Під час обстрілу 9 березня живлення ЗАЕС було пошкоджене. Яка ситуація зараз?

Петро Котін: Станція була в режимі блекауту, понад 10 годин працювали дизель-генератори. Після цього лінію поновили і зовнішнє живлення почало надходити на ЗАЕС.

Станцію перевели у нормальний режим експлуатації, якщо його можна назвати нормальним. Станція не працює – чотири енергоблоки у холодному стані, два енергоблоки у гарячому стані. АЕС захоплена росіянами, всі норми радіаційної безпеки на станції порушені.

Каховське водосховище та АЕС. Які ризики?

Петро Котін: Я б не сказав, що воно зараз міліє. Найнижчий рівень води був 13,7 метра, на сьогодні – 14,4. Рівень води в Каховському водосховищі зростає. Проблема з Каховським водосховищем, в першу чергу, стосується екології регіону. І людей, які живуть на березі водосховища. Безпосередньо на АЕС це водосховище не впливає.

Воно важливе для роботи станції, але станція має на своїй території відокремлений ставок-охолоджувач. І в ньому підтримується рівень води 16,6 метра. Це більш ніж достатньо, щоб працювала станція і системи безпеки.

Коли блоки працюють, тоді вода нагрівається і випаровується. Рівень в цьому ставку може падати, але зараз цього не відбувається. Блоки не працюють і рівень води становить 16,6 метра.

Станція має на своїй території відокремлений ставок-охолоджувач

Станція має на своїй території відокремлений ставок-охолоджувач

Наразі у нас немає занепокоєння, що там щось станеться. Водночас, якщо в цьому ставку-охолоджувачі рівень буде знижуватися, впаде нижче 12,8 метра, то це буде “мертвий” рівень. Після чого у нас не зможе працювати насос на охолодження систем безпеки.

Але є насоси, якими можна закачувати воду до ставка з водосховища. Ці насоси будуть працювати до рівня 12,8 метра у водосховищі. Тобто загрози для роботи станції не було. За винятком, звичайно, дій росіян. Це основна загроза, яка продовжує існувати на ЗАЕС.

Як ви оцінюєте здатність російських інженерів технічно впоратися з кризами і викликами на АЕС

ВВС: Я думаю, це багато кого хвилює, тому що Україна туди зараз не має доступу. І люди бояться, що може статися якась аварія…

Петро Котін: Я з вами не повністю згоден в тому, що у нас немає контролю за ЗАЕС. На станції зараз перебуває 6,5 тис. персоналу НАК “Енергоатом”. З цього персоналу близько 2,5 тис. людей підписали оці ганебні контракти з “Росатомом”. Але решта – близько 2 тис. персоналу, продовжують бути патріотами України. І це переважно інженерний персонал, креативний – той, який відповідає за радіаційну безпеку.

Петро Котін

Петро Котін

Думаю, що в тому стані, в якому станція перебуває зараз, ядерної і радіаційної катастрофи ми уникнемо. Але це з умовою, що в наступному місяці ми звільнимо станцію від присутності цих рашистів.

Також на станції перебувають ще два інспектори МАГАТЕ, які контролюють ситуацію, контролюють параметри станції, надають свої доповіді до центрального офісу в Відні.

ВВС: Чи є вже якісь процеси, які росіяни контролюють повністю?

Петро Котін: У росіян там є декілька груп і вони не працюють в тісному контакті одна з одною, коли одна група не знає, що робить інша. Наприклад, ці всі знеструмлення. Одна група допускає наш персонал, щоб вони відремонтували лінії електропередач. Інша в наступну ніч починає обстріли і знов їх пошкоджує.

Фото ЗАЕС з протилежного берега

Фото ЗАЕС з протилежного берега

І та ж сама ситуація з “Росатомом”. Вони привезли багато персоналу, підписали контракти з людьми багатьох робочих спеціальностей – працівниками ЗАЕС. Україна призупинила контракти з ними. Вони не отримують від нас заробітну плату. Після деокупації з ними будуть розбиратися.

А всі інші продовжують працювати на нас. І сама станція… розумієте, всі сім принципів безпеки порушено. АЕС не працює в нормальному режимі, вона стоїть. Тобто на сьогодні вони не зможуть запустити блоки. І навіть можуть не намагатися.

Пошкоджені блоки АЕС

ВВС: Скільки буде потрібно часу, щоб відновити роботу станції після деокупації?

Петро Котін: Зараз мені дуже важко це сказати. Це буде залежати від ступеня пошкодження енергоблоків. Ми не маємо інформації про пошкодження енергоблоків. Вони робили свої споруди там, де їх не повинно бути на АЕС. І вони також мінували територію АЕС, навколо станції. Вони втручаються в роботу обладнання. Ми готові туди зайти, але після того, як туди зайдуть наші військові, які проведуть розмінування. Також є інформація, що вони збираються потягнути з АЕС дуже багато обладнання.

“Ніхто не збирається атакувати ЗАЕС”

ВВС: У ЗМІ давно є інформація про те, що Україна готується до контрнаступу, можливо, на Півдні. Що потрібно, щоб на території, де розташована АЕС, безпечно провести контрнаступ?

Петро Котін: Це, скоріше, питання до наших військових. Вони планують цю операцію. Вони безумовно будуть робити так, щоб це було безпечно. Ніхто не збирається атакувати ЗАЕС. Я думаю, що це буде оточення станції. Причому на дуже великій відстані від станції.

Після чого росіяни її залишать. Через те, що фактично вся інша територія навколо буде контролюватися ЗСУ. Тільки такий сценарій я для себе можу уявити. Іншого не може бути. Тому що наші Збройні сили, звичайно, не будуть обстрілювати і створювати загрозу пошкодження ядерного матеріалу, радіаційного вибуху на ЗАЕС.

Раніше ми повідомили про те, що на Запорізьку АЕС окупанти завезли близько сотні працівників з російських АЕС.  На станції не вистачає працівників, які можуть забезпечити роботу станції. Також про те, що у МАГАТЕ заявили про активізацію бойових дій поблизу станції.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас