ЖИТТЯ

Перша леді України прокоментувала загрозу ядерній і радіаційній безпеці на ЗАЕС

Весь світ спостерігає за ситуацією в Україні. Безчинства які коять російські військові не мають меж, та саме зараз існує загроза ядерній та радіаційній безпеці.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення офіційного Telegram-канала “Енергоатом”.

Перша леді України прокоментувала загрозу ядерній і радіаційній безпеці через загострення ситуації на Запорізькій АЕС, захопленій російськими військовим, французькому каналу LCI. Якщо станеться найгірше, підкреслила Олена Зеленська, то залежно від напрямку вітру радіоактивний дощ може випасти на Париж. «Це небезпека для усіх. І тому мене дивує відсутність реакції», – наголосила вона.

«Ми в шоці, і ми дуже здивовані тим, що решта світу не реагує, що реакція дуже слабка. Ми розуміємо, що зараз рука терориста на атомній кнопці. І вони можуть зробити на атомній станції все, що їм заманеться». Так дружина Президента України відповіла на запитання, чи боїться вона як жінка, мати і громадянка світу ядерної загрози у зв’язку із ситуацією на ЗАЕС.

Нагадаємо, що 8 серпня Державна компанія «Енергоатом» повідомила, що російські окупанти готові підірвати Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) в Енергодарі. Відповідне повідомлення ДК розмістила в своєму Telegram каналі, поширивши заяву, нібито командуючого окупаційним гарнізоном станції Валерія Васильєва. Окупанти впевнені, що станція залишиться під їхнім контролем або ж вони її підірвуть. Відповідне рішення вже прийнято.

На тлі погроз окупантів підірвати заміновану Запорізьку атомну електростанцію спеціалісти підготували вірогідний сценарій розвитку подій у разі вибуху. Для оцінки можливих наслідків катастрофи вони відштовхувалися від характеристик, зафіксованих під час аварії на Чорнобильській АЕС.

Важливо розуміти, що викид радіоактивного цезію під час можливої аварії у Запоріжжі буде одноразовим, і те, куди він попрямує, залежатиме від метеорологічних умов. Постраждати потенційно можуть Європа, білорусь і росія.

При цьому до аварії на ЗАЕС може призвести не тільки її навмисний підрив, а й пожежа, ураження снарядами, бомбами, ракетами. Зараз росіяни розмістили військову техніку в машинній залі першого енергоблоку, де розташований турбогенератор.

Раніше ми повідомили про те, що персонал «Росатома» передав на станцію спеціальну програму з перепідключення ЗАЕС до Криму. А також про те, що США закликають рф припинити військові дії біля Запорізької АЕС.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас