НОВИНИ

Поточна ситуація на Запорізькій АЕС та які наслідки для людства у разі її підриву

Голова військової адміністрації Запорізької області наполягає на демілітаризації станції. Росія продовжує обстрілювати ЗАЕС, такі дії агресора несуть загрозу не тільки населенню України, а і всьому світу. 

Про поточну ситуацію на атомній електростанції розповів голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух. розповідає Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

Функціонування ЗАЕС під загрозою

Найбільша атомна електростанція у Європі – Запорізька АЕС – опинилася під окупацієї ще 4 березня. З того часу Україна не може гарантувати безпечну роботу атомного об’єкта. Загалом, за словами Олександра Старуха, рівень радіаційного фону станції наразі у межах норми.

«Наші фахівці регулярно відстежують рівень випромінювання, який зараз дорівнює 12-15 мікрорентген на годину. На ЗАЕС знаходяться сховища відпрацьованого ядерного палива, тому небезпека існує. До того ж, росія робить заяви щодо цілеспрямованого знищення АЕС. Щоб Україна могла щось гарантувати, нам треба мати повний контроль над станцією», – прокоментував Олександр Старух поточну ситуацію.

Який вихід з ситуації

Росія продовжує використовувати Запорізьку АЕС як елемент ядерного шантажу світу. Для прикладу, впродовж останнього місяця з навколишньої території АЕС та з міста Енергодар окупанти провокували Україну та обстрілювали з «Градів» місто Нікополь на Дніпропетровщині. Відповідати на постріли українська сторона не могла і не може, оскільки існує ризик потрапити в атомну станцію. Єдиний шлях вирішення цього питання, який бачить начальник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух, це втручання міжнародних організацій.

«Нам важливо, щоб якомога швидше включилися міжнародні інституції та станція врешті була демілітаризована. Після Чорнобиля треба зробити все, щоб у нас не було нових аварій. Якщо вибухне ЗАЕС, навіть війна виявиться для нас і для світу дрібницею», – застерігає Олександр Старух.

А Міжнародне агентство з автономної енергетики (МАГАТЕ), яке має повне право втрутитися у ситуацію, в свою чергу вимагає, щоб хтось гарантував співробітникам організації безпеку під час виконання їхніх прямих обов’язків на станції.

На тлі погроз окупантів підірвати заміновану Запорізьку атомну електростанцію спеціалісти підготували вірогідний сценарій розвитку подій у разі вибуху. Для оцінки можливих наслідків катастрофи вони відштовхувалися від характеристик, зафіксованих під час аварії на Чорнобильській АЕС. Про це заявила радниця міністра з питань зони відчуження в Міністерстві захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Лала Тарапакина

Зазначається, що важливим чинником для порівняння є кількість ядерного палива. На четвертому реакторі, що вибухнув у 1986 році, було близько 2 000 паливних збірок, тоді як на ЗАЕС у шести реакторах і сховищі відпрацьованого палива їх до 18 000. Таким чином наслідки підриву росіянами електростанції можуть бути у 10 разів потужними, ніж у 1986 році.

Можливі наслідки для екології та людства:

  • Площа потенційної зони відчуження складе — до 30 000 км2 (як 10 Чорнобильських зон відчуження),
  • Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства,
  • Площа потенційної забрудненої території — до 2 000 000 км2 (площа трьох Україн),
  • Від вітру залежить ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі,
  • Кількість ліквідаторів — від 1 мільйона осіб,
  • Загиблих — десятки тисяч, в залежності від поточної кількості людей на території Запорізької області,
  • Кількість евакуйованих – від 2 мільйонів людей,
  • Забруднений на неосяжну кількість років Дніпро,
  • Викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров’я людей, ґрунтів, водойм. На Україну припаде основна частина викидів.

“Важливо розуміти, що викид радіоактивного цезію під час можливої аварії у Запоріжжі буде одноразовим, і те, куди він попрямує, залежатиме від метеорологічних умов. Постраждати потенційно можуть Європа, білорусь і росія”, – зазначається у повідомленні.

При цьому до аварії на ЗАЕС може призвести не тільки її навмисний підрив, а й пожежа, ураження снарядами, бомбами, ракетами. Зараз росіяни розмістили військову техніку в машинній залі першого енергоблоку, де розташований турбогенератор.

“Там зберігається велика кількість технічної олії (десятки тон). Це пожежонебезпечне приміщення. Ця оцінка є приблизною, але масштаб буде саме таким”, – додає радниця міністра екології.

Нагадаємо, після нічного обстрілу по Нікополю розсипані елементи реактивного боєприпасу. Що з ними робити читайте тут. Також СБУ повідомила про підозру п’ятьом колаборантам, які діють на території Енергодару.

Оксана Цибуля, Владлена Мачульська

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас