ЖИТТЯ

Як зрозуміти, що в тебе депресія: про головні симптоми розповіла психолог Катерина Панченко

Депресія – психічний розлад, що часто виявляється через поганий настрій, нездатність радіти життю, порушення мислення та загальмованість у рухах. Основна небезпека для хворих на депресію полягає в тому, що чим гірше пацієнт почувається, тим більша ймовірність спроби самогубства. На сьогоднішній день процент смертності від депресії лише трохи менший, ніж процент смертності від захворювань, що вражають різні органи (онкологія, серцево-судинні захворювання).

Відзначимо, що депресія у жінок зустрічається вдвічі частіше, ніж у чоловіків. Які існують ознаки депресії розповіла Катерина Панченко, дипломована психолог-сексолог із Нікополя. Про це повідомляє Інформатор.

«Моя дружина покинула мене, тому що я був недостатньо вдалий для неї. Я ніколи не знайду здатності існувати без неї». «Моє волосся рідшає. Я все гірше виглядаю. Мною тепер ніхто не зацікавиться». «Я такий невдалий працівник. Мій начальник добре ставиться до мене просто тому, що шкодує мені. Щоб я не намагався робити, у мене нічого не виходить правильно». «Я просто не можу змусити себе зробити хоч щось по дому. Мій шлюб розвалюється».

Наведені вище думки, типові для людей у ​​стані депресії. На поверхневий погляд, вони можуть здатися цілком правильними, проте насправді демонструють зміни в уявленнях про себе, які мають місце у людей у ​​стані депресії.

  1. Зміни у мисленні, почуттях та діях – ключова характеристика депресії. Хоча ці зміни можуть відбуватися поступово, депресивна людина відрізняється від того, якою вона була до початку депресії.
  2. Можливо навіть, що людина стає своєю протилежністю. Існує безліч прикладів подібної зміни: щасливий бізнесмен приходить до переконання, що він на межі руйнування; віддана мати має намір залишити свою дитину; гурман раптом починає відчувати огиду до їжі. Замість пошуку задоволення, депресивна людина починає уникати її. Замість догляду за собою, він нехтує собою і своєю зовнішністю. На зміну інстинкту виживання може прийти бажання покінчити з життям. Прагнення до успіху може бути заміщене пасивністю та відгородженим.
  3. Найбільш очевидна і типова ознака депресії — тужливий настрій, а також переживання пригніченості, самотності чи апатії. Людина в депресії може плакати, навіть коли, начебто, немає очевидного приводу чи, навпаки, втрачає здатність плакати при справді важких подіях.
  4. Вона може відчувати труднощі зі сном – занадто раннє пробудження при неможливості заснути знову. З іншого боку, постійно відчуваючи втому, людина в депресії може спати більше, ніж зазвичай.
  5. Вона може страждати відсутністю апетиту і втрачати вагу, або їсти більше, ніж зазвичай, і додавати у вазі.
  6. Характерно, що людина в депресії має дуже негативний погляд на себе. Вона переконана у своїй безпорадності та повній самоті на білому світі. Звинувачує себе за найтривіальніші похибки та недоліки. Для депресивних людей характерний песимістичний погляд на себе, світ та власне майбутнє.
  7. Депресивна людина втрачає інтерес до того, що відбувається навколо, і найчастіше не отримує задоволення від тих занять, які зазвичай її радували. Вона часто зазнає труднощів у прийнятті, а також у виконанні вже прийнятих рішень.
  8. Деякі люди, перебуваючи в депресії, можуть не виявляти звичайного тужливого, похмурого чи пригніченого настрою. Натомість вони скаржаться на відчуття будь-якого фізичного дискомфорту або страждають від алкоголізму, наркоманії і тд.
  9. Якщо людина постійно виглядає втомленою або нудьгує, щоб вона не робила, — вона в депресії.
  10. Коли діти, які добре встигають, протягом якогось періоду починають погано вчитися, це теж може бути вказівкою на депресію.

Раніше Інформатор писав про те, як вилікувати розбите серце. 8 життєвих уроків від психолога Катерини Панченко, шукайте тут. Також про те, що вбиває кохання. ТОП-10 найчастіших помилок читайте тут. Хто такий сексолог, і коли треба до нього звертатися. Про це і багато іншого читайте у нашому інтерв’ю з Катериною Панченко. 10 законів: як працюють особисті кордони читайте тут.

Любов Уллянська

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас