ЖИТТЯ

10 законів: як працюють особисті кордони розповіла психолог Катерина Панченко

Особисті кордони — це лінія, яка проходить між окремими особами, оточуючими людьми і більшими соціальними системами. Вони потрібні для того, щоб ми могли ясно відчувати: де я, а де не я; де мої власні емоції, вчинки, переконання та думки, а де – чужі. І якщо ці емоції та думки мої, то я за них відповідаю та їх контролюю. Кордони також охороняють наш внутрішній світ від посягань ззовні.

Про особистісні межі та закони їх роботи розповіла Катерина Панченко, дипломована психолог-сексолог із Нікополя. Про це повідомляє Інформатор.

Декілька законів, що описують, як працюють наші особисті кордони:

  • Закон «Що посієш, те й пожнеш». Ви залишаєте за собою право не спілкуватись або обмежити спілкування з тим, хто погано до вас ставиться.
  • Закон відповідальності. Все що відбувається всередині ваших кордонів, ваші почуття, думки, бажання, прагнення знаходяться під вашою особистою відповідальністю. Більше за це ніхто не несе жодної відповідальності.
  • Закон сили. Важливо знаходити сили визнавати проблеми у своїх межах та виправляти їх у міру виявлення.
  • Закон поваги. Це не проникнення у чужі кордони. Якщо ви відмовитеся вламуватися до друга. Якщо ви відмовитеся вламуватись до інших, і люди будуть вламуватись до вас рідше.
  • Закон хибної мотивації. Потрібно усвідомлювати, що психіка може шукати хибні причини не будувати кордонів. Наприклад, якщо я говоритиму людям немає, то вони не будуть зі мною спілкуватися. Будуть про мене погано думати.
  • Закон про активність. Людей із щойно встановленими межами зазвичай прориває. Вони починають висловлювати свою думку, можуть поводитися агресивно, наполегливо. Цей період відступає після того, як кордони зміцніють і людина відчує всередині себе в безпеці.
  • Закон заздрості. Коли людина дивиться на інших, як їм все вдалося і як у них все добре, вона надто далеко ставить свої межі, прагнучи недосяжного. У результаті його особистість не в змозі заповнити весь простір і людина відчуває в собі чорну дірку, в яку відлітають усі почуття та енергія.
  • Закон активності. Для того, щоб підтримувати здорові кордони та розвивати їх, необхідна деяка соціальна активність і робота над собою. Покинуті поза увагою кордони знову починають слабшати і проламуватися іншими.
  • Закон демонстрації. Демонструючи іншим свої межі, ви показуєте оточуючим себе і знижуєте можливість випадкових набігів на свою територію з необережності.

Нехай кожен з вас знайде свій найефективніший спосіб постановки кордонів. І нехай кожен з вас знайде в собі мужність сказати “так”, коли він має на увазі “так”, і “ні”, коли має на увазі “ні”.

Раніше Інформатор писав про те, як вилікувати розбите серце. 8 життєвих уроків від психолога Катерини Панченко, шукайте тут. Також про те, що вбиває кохання. ТОП-10 найчастіших помилок читайте тут. Хто такий сексолог, і коли треба до нього звертатися. Про це і багато іншого читайте у нашому інтерв’ю з Катериною Панченко.

Любов Уллянська

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас