ЖИТТЯ

10 ознак того, що у вас є психологічні травми

Психологічну травму можна отримати як у дитячі роки, так і у зрілому віці. Можна сміливо сказати, що так чи інакше практично всі люди травмовані. Ви вважаєте, що це не так і ви – виняток із правил? Однак, щоб спростувати це твердження, ознайомтеся з основними ознаками, які свідчать, що психологічна травма у людини є. Якщо більшість пунктів збіглася, вам потрібна допомога кваліфікованого психолога. Чим раніше ви відвідаєте його, тим краще.

Про психологічні травми, їх основні ознаки, розповіла Катерина Панченко, дипломована психолог-сексолог із Нікополя. Про це повідомляє Інформатор.

10 ознак того, що у вас є психологічні травми

  • Відчуття втрати власної безпеки. Людина, яка отримала травму, не почувається в безпеці. Колись вона зазнала сильнішого болю, і тепер відчуває втрату власної безпеки. Такій людині дуже складно повірити в те, що світ не становить небезпеки.
  • Стрибки настрою. У травмованої людини можуть спостерігатися різкі перепади настрою, які важко передбачити. Зовсім недавно людина посміхалася і була весела, а вже без будь-якої причини дратується і виявляє лють. Найчастіше перепади настрою не підлягають контролю.
  • Перепади енергії. У травмованої людини без неї на те бажання хвилеподібно відбувається, то приплив енергії, то її занепад. Це вимотує морально, але нічого вдіяти з цим неможливо. Найчастіше під час перепочинку людина намагається підзарядитись енергією за рахунок когось. Це явище отримало назву енергетичного вампіризму. Серед людей, які зазнали психологічної травми, воно не рідкість.
  • Ілюзії. Дуже часто райдужні фантазії та ілюзії дозволяють людині на якийсь час забути про ситуацію, що травмує. Але за такого розкладу людина ніби існує у двох світах: реальному та ілюзорному. Уникнення дійсності не вирішує існуючу проблему, а лише посилює ситуацію.
  • Ірраціональна тривога. У травмованої людини з’являються страхи, які нічого не мають спільного з дійсністю. Вони мають ірраціональний характер, тому боротися з ними дуже важко. Страхи не тільки повертають людину в психотравмуючу обстановку, а й захищають від існуючої дійсності.
  • Безсилля та безпорадність. Зіткнувшись із дійсністю травмована людина відчуває безсилля, вона потребує чиєїсь постійної підтримки та допомоги. Адже його внутрішній голос каже йому, що самостійно вирішити проблему він не може.
  • Контроль за ситуацією. Людина, яка перенесла психологічну травму, вважає за свій обов’язок все тримати під контролем. Він не в змозі відпустити ситуацію та жити вільним життям. Заважають це зробити якісь дуже тверді моральні принципи.
  • Нездорові стосунки. Людині з психологічною травмою дуже складно вибудовувати гармонійні стосунки. Внутрішні конфлікти не дають можливості жити повноцінним життям, де основою є здорові відносини між людьми.
  • Неможливість жити своїм життям. Травмована людина не може бути самою собою, вона постійно намагається відповідати чиїмось вимогам. Це стосується як зовнішнього вигляду, так і життєвих рішень.

Звичайно, це далеко не всі ознаки наявності у людини психологічної травми. Але саме вони найчастіше зустрічаються у практиці психологів. Якщо ви помітили збіг за багатьма пунктами, настав час звернутися за психологічною допомогою.

Раніше Інформатор писав про те, як вилікувати розбите серце. 8 життєвих уроків від психолога Катерини Панченко, шукайте тут. Також про те, що вбиває кохання. ТОП-10 найчастіших помилок читайте тут. Хто такий сексолог, і коли треба до нього звертатися? Про це і багато іншого читайте у нашому інтерв’ю з Катериною Панченко.

Любов Уллянська

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас