ЖИТТЯ

На дні Каховського водосховища знайшли козацький поховальний хрест і кам’яні гарматні ядра

На дні колишнього Каховського водосховища знайшли “скарби”. А саме, козацький поховальний хрест і кам’яні гарматні ядра. Хрест вдалося перевезти до музею Нікополя

Про це повідомляє пресслужба міськради Нікополя, передає Інформатор. Про унікальні знахідки розповів директор Нікопольського регіонального науково-дослідного інституту козацтва інституту історії України НАНУ, заступник директора Нікопольського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Мирослав Жуковський.

Речі почали знаходити після того, як підірвали Каховську ГЕС й зійшла вода. Дев’ять ядер від козацьких гармат Мирославу Жуковському приніс знайомий. Краєзнавець каже, що це артефакти номер один по Томаківській Запорізькій січі:

“Вони збереглися, бо знаходилися в ґрунті, в піску на берегу, у муляці. Ядра виготовлені з вапняку, їх робили вручну під діаметр гармат. Вони були, як правило, невеликі. Використовували їх, щоб пробивали борт ворожих кораблів».

Ще одну знахідку виявили біля половецьких баб і старовинного жертовника. Історику повідомили, що на місцях колишніх козацьких зимівників і цвинтаря знайшли козацький поховальний хрест.

Він належить до 18 століття. Значить недалеко був козацький цвинтар, який знищили. А хрести були або використані у побуті або їх скинули на берег Дніпра, каже науковець.

Щоб забрати хрест, організували спеціальну експедицію. Адже місце постійно під прицілом ворога.

Доки берегову лінію обстрілюють загарбники, наукові розвідки під забороною. Та Мирослав Жуковський закликає людей, які знаходять артефакти, безкоштовно передавати їх в музей для дослідження і зберігання.

Раніше ми повідомили про те, що біля Марганця знайшли давній кам’яний хрест великих розмірів. Також про те, що у віковій хаті під Марганцем знайшли старовинну розписну скриню. І про те, що у Нікопольському районі знайшли старовинні кам’яні хрести на строму кладовищі.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас