ЖИТТЯ

У віковій хаті під Марганцем знайшли старовинну розписну скриню

У Марганці знайшли старовинну розписну скриню. Артефакт вивчають спеціалісти. Поки невідомо вік історичної знахідки та стиль розпису. Скриню знайшли у звичайній хаті на території поселення Городища у західній частині Марганця. Колись там жили козаки. А тепер тут виявляють багато цікавих артефактів.

Про це стало відомо з Facebook. Про надзвичайну знахідку розповів організатор краєзнавчої експедиції товариства “Марганець Туристичний” – Мар`ян Корбут. 

Роздивляючись одну із старовинних хат давнього села Городище, увагу учасників експедиції привернули архітектурні об’єкти. Вони вирішили зайти до оселі та помітили в невеличкій кімнаті мальовничу скриню, яка стояла повністю вкрита пилом.

Найбільше за все зацікавив розпис на старовинній скрині. На темно-зеленому кольорі виднілись яскраві малюнки та розібрати їх було доволі складно. Спочатку  вирішили, що це Петриківський розпис, де були зображені квіти, трохи пізніше один із учасників експедиції зазначив, що скоріш за все – це бурячки.

Бурячки

Бурячки

Володар ділянки сказав, що цій хаті вже понад сто років, є навіть документ, який про це свідчить. У цьому будинку проживала його бабуся – Марфа Гордіївна Христенко і скриня належала саме їй.

Марфа Гордіївна Христенко/ Власниця старовинної скрині

Марфа Гордіївна Христенко. Власниця старовинної скрині

Весілля власниці скрині

Весілля власниці скрині

Фото з домашнього архіву

Фото з домашнього архіву

Розпис на скрині

Розпис на скрині

Публікація відео зі старовинною скринею зацікавила багатьох у соцмережі. Звідси почалась нова спільна краєзнавча робота. Завдяки начальнику управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради – Надії Лиштви, директора Дніпропетровського національного історичного музею ім. Яворницького – Юлії Пісчанської та викладача образотворчого мистецтва “Alpha Generation Kids Club” – Анжели Лагоди, вдалось дізнатись, що на зеленому тлі в Новомосковському районі розписують ужиткові речі. Часто такий розпис видають за Петриківський, але це не він.

Миколаївський розпис

Миколаївський розпис

“До речі, у Миколаївській області були подібні роботи, які перемогли в обласному конкурсі «Нематериальное культурное наследие Днепропетровщины». Тепер можна з упевненністю сказати, що скриню було виготовлено у Новомосковському повіті наприкінці XIX ст. Також необхідно звернути увагу на древесину та фарби, які є також дуже якісними, адже вони добре збереглись до наших з вами днів”, – написав Мар’ян Корбут.

Раніше ми повідомили про те, що в Марганці росте найбільша груша в Україні. Також про те, що біля Марганця знайшли давній кам’яний хрест великих розмірів. Подробиці – тут.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас