ЖИТТЯ

Вакцинуйте домашніх тварин: у Нікополі помітили небезпечну лисицю

Днями у центрі Нікополя помітили хижу тварину. Припустили, що лисиця голодна або налякана обстрілами, тому прийшла до людей. Однак згодом з’явилось повідомлення про напад лисиці на собаку. 

Про це написав у Facebook ветеринар Олексій Пушкар, передає Інформатор.

За словами Олексія, інцидент стався 24 жовтня, о 15:45, на проспекті Трубників. Мовляв, там лисиця напала і покусала домашню собаку.

В коментарях люди зазначили про нестачу інформації. Можливо собака перша напала на лисицю і та відбивалась. Також містяни розповідають про непоодинокі випадки, коли голодна лисичка приходить до людей у пошуках їжі.

Як було насправді — невідомо. Однак, цей випадок має нагадати господарям про важливість вакцинувати своїх улюбленців від сказу. Місцевий ветеринар Марія Дубинська закликала негайно це зробити. Вона пояснила, що сказ може переноситись всіма теплокровними тваринами: мишами, крисами, кажанами тощо. Також є відомості про передачу сказу блохами.

Сказ – це смертельна хвороба. Її викликає вірус, який передається зі слиною хворої тварини під час укусу або ослинення. Потрапляючи до крові постраждалого, вірус починає розповсюджуватись по всьому тілу. Місце укусу має дуже велике значення – що ближче до голови, то швидше вірус досягне нейронів головного мозку.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через слину. У разі укусу необхідно ретельно промити рану під струменем води, бажано з милом. Потім – обробити край 5 % розчином йоду. Накласти стерильну пов’язку і терміново звернутися до сімейного лікаря або у травмпункт.

Щоб уникнути масового поширення сказу, необхідно щороку вакцинувати своїх домашніх улюбленців. Та ретельно слідкувати за їхньою поведінкою. Інфіковану тварину вирізняє агресія, посилене слиновиділення, боязнь води, світла. Якщо помітили неадекватний стан негайно зверніться до ветеринарної служби.

Раніше ми повідомили про те, що на Дніпропетровщині виявили п`ять осередків сказу серед тварин. Також про те, що у домашнього улюбленця виявили сказ, а також у безпритульного кота.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас