ЖИТТЯ

На Дніпропетровщині у домашнього улюбленця виявили сказ

У травні 2023 року, на території П’ятихатської територіальної громади виявили сказ у домашнього собаки. Це не перший випадок у Дніпропетровській області. В 2023 році інтенсивність захворювань зросла.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Дніпро та на публікацію  ДУ “Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ”.

Фахівці вживають заходи проти епідемії та поширення хвороб для уникнення випадків сказу серед людей та тварин. Зазначається, що збудником сказу у дикій природі, як і раніше, залишається червона лисиця.

Станом на 5 травня 2023 року, у регіоні зареєстрували 12 випадків сказу тварин проти 6 за аналогічний період 2022 року. Так, у січні — 4 випадки, у лютому — 7, у березні та квітні — 0.

Як розпізнати сказ у тварини

Головна ознака хворих тварин — зміна поведінки. Так, дикі тварини втрачають обережність та з’являться у населених пунктах, місцях випасу та утримання худоби, нападають на людей та свійських тварин. А ось домашні тварини не приймають звичну їжу, стають неспокійними, агресивними та кусають людей.

“Слина хворої тварини містить в собі вірус сказу ще за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тобто інфікуватись людина може також від тварин, які зовні виглядають здоровими”, — йдеться у повідомленні.

Як людині уникнути захворювання? 

  • Уникайте контактів з безпритульними та дикими тваринами;
  • у разі укусу або ослинення підозрілою (невідомою) чи дикою твариною — промити місце укусу струменем теплої води з милом, потім краї рани обробити 70% розчином спирту або 5% спиртовим розчином йоду, накласти асептичну пов`язку та якомога швидше звернутися до лікарні;
  • у разі укусу або ослинення відомою твариною, встановити за нею ветеринарне або власне спостереження, для цього з’ясувати прізвище та адресу власника тощо;
  • своєчасно робити щорічні щеплення від сказу  домашнім тваринам.

Раніше ми повідомили про те, що на Дніпропетровщині у безпритульного кота виявили сказ. Також про те, було зафіксували спалах африканської чуми свиней.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас