ЖИТТЯ

На Дніпропетровщині двоє дітей занедужали на хворобу Лайма

Хоча літо – не період активності кліщів, але зважаючи на вологу і теплу погоду, не варто нехтувати правилами безпеки. Так, у Кривому Розі, лікуються два хлопчики 6 і 7 років, яких вкусили кліщі. На жаль, діти захворіли на хворобу Лайма.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Кривий Ріг та на медикиню Світлану Куніцину.

До лікарки-інфекціоніста звернулися батьки хлопчиків, яких вкусили кліщі близько двох місяців тому. Але підступність інфікування в тому, що жодних симптомів у дітей не було.

“В мене на прийомі були поспіль два хлопчика. Обох вкусили кліщі. Одного в Польщі, другого – у нас, в Софіївці. Навіть місця укусу схожі – в одному випадку – на потилиці, в другому – за вухом. І в тому, і в іншому випадках кліщі були видалені, але без подальших дій. Тобто самі кліщі не дослідженні, профілактичну антибактеріальну терапію дітям проведено не було”, – розповідає лікар.

З часом місце укусу почало набрякати, проте стан дітей був у нормі. Але батьки вже почали бити на сполох і звернулися до медиків.

“Після укусів пройшло десь півтори місяці, як на шкірі з’явились типові для кліщового бореліозу елементи висипу – кільцеподібна еритема. Ці кільця були локалізовані як в місцях укусу, так були виявлені і в інших місцях. З часом елементи висипу збільшувалися. В одного хлопчика найбільше кільце було на нозі і воно достигло розміру 16 на 17 см. В іншого на обличчі до 8 см. В обох випадках загальний стан дітей не змінився.

Аналіз крові на антитіла до боррелій був зроблений одному хлопчику напередодні, ще до відвідування лікаря. Аналіз підтвердив діагноз – підвищені захисні антитіла – Ig G.

Іншому хлопчику призначений аналіз крови для підтвердження діагнозу. Хоча епідемічний анамнез (укус кліща) і характерні елементи висипу (кільцеподібна еритема) дають можливість ставити діагноз хвороби Лайма і призначати лікування. Антибактеріальне лікування призначене”, – інформує Світлана.

Після укусів кліщів варто звертатися до медиків і не діставати комах самотужки. Додамо, що пацієнти, яких вкусив кліщ, приймаються лікарями без черги.

Лікарка нагадала про превентивне лікування. Якщо дітям в перші 72 години, тобто 3 доби від укусу кліща, був би призначений прийом антибіотика, то 80% дають на те, що малі б не захворіли.

Нагадаємо, з початку року на Дніпропетровщині зафіксували 8 випадків хвороби Лайма. Раніше ми повідомили про те, що на Дніпропетровщині у лікарні помер 8-річний хлопчик, який обгорів на пожежі. Також про те, що 39-річна жінка зробила смертельну ін’єкцію півторарічному сину.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас