ЖИТТЯ

На Дніпропетровщині зафіксували більше 100 випадків укусів кліщів

Літо розпочалось, а небезпека від укусів кліщів ще триває. Наразі саме час активності кліщів і триватиме він ще до липня в залежності від погодних умов. Але кліщ не зникне, просто трохи буде не таким активним. Станом на початок червня, у Кривому Розі вже зафіксували до 110 випадків укусів кліщами мешканців міста. З них – 56 дітей.

Але це тільки статистичні дані, багато людей не звертаються за допомогою в лікувальні заклади та самостійно видаляють кліщів і знищують їх. Тому фактична цифра може бути і більша, – повідомляє Інформатор з посиланням на фахівця Криворізького районного відділу лабораторних досліджень Людмилу Колесник.

Кліщі є переносниками небезпечного захворювання. Хвороба Лайма – інфекційне захворювання, основними переносниками якого є іксодові кліщі. Укус кліща безполісний. Борелії зі слиною кліща потрапляють у шкіру та протягом декількох днів розмножуються. Основною клінічною ознакою хвороби Лайма є мігруюча еритема (почервоніння з блідим центром), яка розвивається в місці укусу кліща.

Часто разом з еритемою у людини з’являються симптоми:

  • гарячка;
  • головний біль;
  • затверділість м’язів шиї;
  • ломота всього тіла й млявість.

Тривалість інкубаційного періоду варіює у широких межах від 1 до 53 днів, найчастіше – 12 днів.

У разі виникнення підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі, необхідно звернутись до лікаря – інфекціоніста. Це інфекційне захворювання небезпечне тим, що симптоми можуть з’явитися не відразу, а іноді через кілька місяців після інфікування.

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД УКУСІВ КЛІЩА:

  • одягатися в світлий однотонний з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. Голову слід покривати головним убором;
  • часто через кожні 2 години проводити само- та взаємоогляди під час прогулянки та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покрити волоссям;
  • вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  • використовувати для захисту від кліщів ефективні репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватися репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму.

Якщо до тіла людини присмоктався кліщ його слід якомога швидше зняти. Необхідно звернутись до найближчого лікувального закладу, які працюють цілодобово, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальших дій.

При відсутності такої можливості видалення проводять самостійно: повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку вбік пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.

Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном.

Щоб зберегти кліща живим, його необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон чи інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку.

Своєчасне звернення осіб, покусаних кліщами та дослідження переносника в умовах лабораторії – зменшує ризик розвитку Лайм – бореліозу.

Раніше ми повідомили про те, що в Дніпропетровській області зафіксували три випадки укусів отруйними зміями. Також про те, що в кіоску продавчиня виявила плазуна. В нашій області активізувалися тарантули. На Дніпропетровщині мандрівник зловив змію.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас