ЖИТТЯ

Рішення не погоджене з урядом: нові тарифи на воду розкритикував Зеленський

Ще у березні в Україні анонсували збільшення тарифів на воду. З 1 липня, за документами НКРЕКП, “Нікопольводоканал” має нарахувати за воду містянам 42,744 грн/м3. У міста, які найбільше постраждали внаслідок бойових дій, тарифи залишилися незмінними. 

Рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо підвищення тарифів на водопостачання є ганебним та не професійним. З такою промовою виступив у своєму вечірньому відеозверненні Президент України Володимир Зеленський. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

“Сьогодні з’явилося повідомлення від Нацкомісії щодо енергетики та комунальних послуг про підвищення тарифів на воду. М’яко кажучи, ганебне рішення. Непрофесійне. Не погоджене з урядом. Ми не можемо і не будемо сприймати спокійно такі рішення. Уряду доручено представити рішення у відповідь. Вони будуть”, – заявив президент.

За його словами, він вже доручив уряду представити варіанти розв’язання даного питання й незабаром НКРЕКП надасть відповідь.

ЩО ЦЬОМУ ПЕРЕДУВАЛО

З 1 липня НКРЕКП підвищила тарифи на воду для 33 водоканалів та АТ «Укрзалізниця», стало відом 30 червня. Рішення ухвалили на засіданні, яке відбулося 29 червня.

“У середньому рівень підвищення тарифів становитиме 32% і залежатиме від регіону. Найвищий рівень тарифів у тих водоканалів, які мають невисокі обсяги реалізації послуг, високу частку реагентів у тарифах, велику протяжність мереж, а також використовують покупну воду та/або очищають стічні води в інших ліцензіатів”, — йдеться у повідомленні.

В Нацкомісії уточнили, що з метою зниження соціальної напруги для деяких підприємств, у яких відбулося найбільше зростання тарифів, застосовано поетапне підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення — з 1 липня до 31 серпня і з 1 вересня (другий етап).

ТАРИФИ НА ВОДУ

Згідно із заявою регулятора, у середньому сума у платіжках за водоспоживання домогосподарством (2 – 3 особи) зросте на 62 грн/міс (з ПДВ). Якщо до підвищення вона орієнтовно становила 194 грн/міс. (при діючому тарифі 29,78 грн/м3), то після підвищення сягатиме 256 грн/міс. (за плановим тарифом — 39,37 грн/м3).
Розмови про те, аби переглянути тарифи на водопостачання та водовідведення тривають з березня. Тоді прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що рішення Нацкомісії про підвищення тарифів не були узгоджені з урядом. Тож в уряді назначили додаткові консультації щодо цього питання.

Підняти ціни на воду планували вже на початку червня. Однак тоді підвищення відклали у зв’язку з тим, що спочатку нові тарифи на воду необхідно було прорахувати для бізнесу.

Причини зростання тарифу у відомстві пояснювали збільшенням витрат на електричну енергію в середньому на 14%; підвищенням оплати праці робітникам водоканалів на 13%; зростанням обсягів закупівлі реагентів на 88%, зобов’язань ліцензіатів за кредитами — 60%.

Раніше ми повідомили про те, що за словами Зеленського, росіяни можуть підірвати ЗАЕС дистанційно. Також у “Енергоатомі” повідомили, коли українцям скажуть про підрив ЗАЕС.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас