ЖИТТЯ

Було небезпечно ходити по місту, доводилося постійно обертатися: мешканка Енергодару розповіла про життя в окупації

Мешканці Енергодару прожила в окупації більше 7 місяців. У неї є 27-річна донька та 8-річний онук, які після повномасштабного вторгнення Росії переїхали до Польщі.

Жінка добре пам’ятає день, коли почалася повномасштабна війна. Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення “24 каналу”.

Енергодарці до останнього сподівалися, що російські окупаційні війська не зайдуть в місто. Мешканці навіть виходили і стояли живим щитом на захист Енергодара. Та на початку березня росіяни і окупували Енергодар. Жінка розповідає, що після ворожих обстрілів у місті не було опалення та води: ні гарячої, ні холодної. Пропадало і світло.

Було небезпечно ходити по місту, доводилося постійно обертатися. Були прильоти та обстріли. Цілодобово. Нестерпніше в Енергодарі стало після того, як росіяни у вересні провели псевдореферендум. В окупантів був кадровий «голод», адже тоді вже 70% населення виїхало. Тож загарбники почали всіляко змушувати енергодарівців працювати на них, пропонували гроші.

Платили по 10 тисяч рублів допомоги. Робили це для того, щоб показати мешканцям Енергодара, що Росія – це дуже добре. Ті енергодарівці, що пішли на співпрацю з росіянами, почали здавати своїх, українців. І вийшло так, що свої можуть бути гіршими за чужих. Насамперед, колаборанти здавали тих, хто пішов в ЗСУ. Тож до їхніх сімей почали приходити росіяни і забирати в катівні.

“Їх там змушували гімн Росії вчити і співати. Могли забирати навіть тих, хто просто щось сказав про Росію. Спершу вони три-чотири дні б’ють до такого стану, що люди навіть не могли їжу до рота донести, тож вони один одного годували, так допомагали одне одному”, – говорить мешканка Енергодару.

За словами переселенки з Енергодара, росіяни часто обстрілювали будинки в місті, а потім звинувачували в цьому ЗСУ. Знімали відповідні пропагандистські ролики.

“Особливо 1 вересня вони сильно обстрілювали, літаки літали заряджені. Потім росіяни сказали, що це ЗСУ спеціально бомблять, щоб українські діти не пішли до школи, щоб вони не вчилися. Російські військові все ламали, по квартирах лазили. А потім розказували, що в нас ледь не в кожному гаражі, квартирі є боєприпаси. І казали, що нацисти всюди”, – розповідає жінка.

У Марини в місті залишилися знайомі, однак спілкування із ними обмежене, оскільки росіяни все прослуховують. Також в Енергодарі окупанти всіляко намагаються витіснити гривню, а товари завозять із Росії та Криму. При чому ці продукти є дешевими та поганої якості.

Жінка вирішила виїжджати з окупованого Енергодара, адже вже не мала сил дивитися на російське беззаконня. Вона пригадує, що людям доводилося стояти в черзі на трасі тижнями, адже росіяни пропускали стільки машин, скільки хотіли.

“Хотіли – 10 машин пропускали, хотіли – 30. Спочатку вони ще не дуже сильну фільтрацію робили, але потім перевірку посилили, багатьох не випускали і повертали. Особливо атомників не випускали, бо їм потрібні фахівці, щоб хтось працював на станції”, – розповідає переселенка з Енергодара.

Марина виїхала за допомогою знайомих, які сказали їй, що є місце в машині. Сталося це у жовтні 2022 року. Із собою жінка взяла лише одну валізу, у яку спакувала все своє життя. Жінка пригадує, що російські загарбники довго тримали її на фільтрації. Перевірили телефони, документи.

“Я хвилювалась, чи мене пропустять, мене нудило від страху. Мене питали, чого я виїжджаю з Росії. Там в основному всі казали, що в лікарню чи ще кудись. Росіяни питалися, чи збираємося повертатися, люди казали, що так. Я казала, що їду до доньки, бо вона захворіла, і треба за внуком доглядати”, – розповідає Марина.

Спершу жінка поїхала у Запоріжжя. Там у подруги трохи відпочила і переїхала до Львова, до родичів. З ними прожила приблизно чотири місяці, а потім вирішили орендувати квартиру. Зараз Марина проживає із мамою та братом, які виїхали з Енергодара вслід за нею.

Своє 50-річчя жінка хоче святкувати вдома. Та найбільше мріє повернутися додому, але її лякає те, що доведеться жити в одному місті з людьми, які зрадили Україну та не вірили в неї.

До повномасштабного вторгнення Росії в Енергодарі проживали близько 53 тисяч людей. Зараз же, залишилося приблизно 12 тисяч. Половина з них – прихильники Росії, решта підтримують Україну, серед них є й ті, кому взагалі байдуже, чия це буде територія.

Раніше ми повідомили про те, що мешканців Енергодару попереджають про небезпеку вживання сурогатного алкоголю. Також за пособництво загарбникам судитимуть заступника підрозділу ВП «Запорізька АЕС». Також про те, що відбувається в окупованому Енергодарі. Британська розвідка показала вогневі позиції росіян на будівлях реакторів ЗАЕС. П

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас