ЖИТТЯ

Майже 4 метра: в Марганці росте найбільша груша в Україні

Одна з найбільших груш в Україні росте у Марганці. В районі Підгори. Обхват дерева становить 3,89 метра. Велетенська груша прикрашає собою місцевість. 

Про це повідомив голова товариства “Марганець Туристичний” Мар’ян Корбут, передає Інформатор.

І знову товариство “Марганець Туристичний” зробив відкриття. 4 листопада, під час краєзнавчої експедиції її учасники помітили широке та розкидисте гілля дерева. Одразу згадали, що у цьому ж районі Мар’ян Корбут вперше побачив дуб Володимира. Він перепитав місцеву мешканку Підгори – Марію Харитонівну Баранник про незвичайне дерево. На що жінка відповіла:” Ой, так це ж груша, дичка! Ходімо до неї. А груші такі добрі!”

Марія Харитонівна обіймає грушу

Марія Харитонівна обіймає грушу

Та хто ж знав, що це виявиться одна з старовинних груш в України. Підійшовши ближче, учасникам експедиції відкрився чудовий панорамний вид. Можна тільки уявити, наскільки б непримітна місцина була б без неї.

Груша прикрашає собою місцевість

Груша прикрашає собою місцевість

Під розлогим гіллям дерева спокійно та затишно. А Марія Харитонівна, Олег Прудіус та Віталій Діджавадзе – утрьох змогли обійняти дерево, розповідає Мар’ян. Один із місцевих мешканців Підгори сходив за рулеткою. В обхваті дерево виявилось 3,89 метра.

Обхват дерева становить 3,89 метра

Обхват дерева становить 3,89 метра

Що відомо про дерева-велетні. Так, на Київщині, в селі Войтове Згурівської селищної ради, росте груша, якій налічується близько 200 років. В обхваті дерево становить 3,70 метра. У Кривому Розі, росте груша в садибі Миколи Харламповича Кучми. Її обхват – 3,80 метра. В Одеській області, в селі Адамівка є груша, якій близько 300-400 років. У діаметрі вона більше 1-го метра.

Раніше ми повідомили про те, що біля Марганця знайшли давній кам’яний хрест великих розмірів. Подробиці – тут.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас