ТРЕШ

У Нікополі спалах сказу: в місті на 2 місяці запровадили карантин

У Нікополі провели дослідження і виявили спалах сказу у тварин. Щоб небезпечне захворювання не розповсюджувалося в місті запровадили карантині обмежень. За умов виконання усіх протиепідемічних заходів та відсутності повторних спалахів карантин триватиме з 24 квітня по 23 червня.

Повідомляє Інформатор із посиланням на Нікопольську міськраду.

Спалах хвороби виявлений у житловому масиві «Трубник-2».

В межах вказаної території запроваджені наступні протиепідемічні заходи:

1. Обов’язкова вакцинація всього сприятливого до сказу поголів’я (собаки, коти, інші тварини). Вакцинація проводиться фахівцями Нікопольської районної державної лікарні ветеринарної медицини безкоштовно, контактний телефон 099 459 39 58 (графік роботи з 8.00-17.00, понеділок-п’ятниця).

2. Встановлюється нагляд за тваринами підозрілих у заражені на сказ, проводиться їх ізоляція та щеплення антирабічною вакциною відповідно до схеми вакцинації.

3. Тварин хворих на сказ або підозрілих у захворюваності на сказ – умертвити. Заходи виконуються фахівцями Нікопольської районної державної лікарні ветеринарної медицини спільно з представниками Нікопольського районного управління поліції ГУНП України в Дніпропетровській області.

4. На всій території міста Нікополя забороняється проведення виставок, виводок собак, вивезення за його межі собак, котів і диких тварин.

5. Власникам собак, котів та інших тварин, які знаходяться за межами визначеної на сказ території (спалаху хвороби) рекомендовано провести вакцинацію тварин від сказу, якщо з дати останньої вакцинації вищезазначених тварин на сказ минуло більше 1 року, або які взагалі не щеплені проти сказу рекомендовано провести вакцинацію тварин від сказу.

Нагадуємо про шляхи передачі вірусу сказу від тварини до людини та симптоми сказу у людини.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:
• укус;
• подряпину та мікроушкодження шкіри;
• потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.
Якщо вас вкусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

Симптоми сказу

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів:

• місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом);

• кількості й активності вірусу, що потрапив у рану;

• віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Осередок сказу

Раніше ми повідомили про те, що робити та як попередити сказ. Також про те, що на Дніпропетровщині з початку року виявили 22 випадки сказу у тварин. І про те, що у Нікополі помітили небезпечну лисицю.

Олена Шевченко

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас