ЖИТТЯ

Каховське водосховище заповнюється водою: у чому причина

Після підриву росіянами ГЕС Каховське водосховище обміліло. І от у березні 2024 року вода знову почала прибувати. Про це свідчать супутникові знімки цього району.

Про це “Тексту” розповів  розповідає експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології ім. І.Шмальгаузена НАН України Григорій Коломицев, – передає Інформатор.

Згідно зі “свіжими” супутниковими знімками значна частина раніше осушеної території водосховища на сьогодні вкрита водою. Причиною цього стало весняне танення снігів. Саме воно принесло додаткову вологу у пониззя Дніпра.

“Тут ми чітко спостерігаємо підняття рівня води, що відповідає ситуації весняного водопілля на річковій заплаві”, – розповів експерт.

Це перше за півстоліття водопілля на Великому Лузі. Адже ще задовго до створення Каховської ГЕС на цій території відбувалися весняні водопілля.

“За відсутності штучного регулювання рівня води, сьогодні ми можемо спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, що відбуваються на природних, незарегульованих людиною заплавах річок. Весняні водопілля відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС тисячі років”, — додав Коломицев.

Вигляд колишнього Каховського водосховища 7 листопада

Вигляд колишнього Каховського водосховища 11 березня

Раніше Інформатор розповідав, чи буде у Нікополі водосховище і скільки часу піде на його відновлення. Також ми показали, як виглядало Каховське водосховище у лютому 2021 року.

Олена Шевченко

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас