ЖИТТЯ

Блекаут на ЗАЕС ледь не спричинив викид ядерного палива

У ніч на 2 грудня на території Запорізької атомної електростанції сталося знеструмлення. При цьому перед блекаутом було відключення лінії 330 кВ. Експерти тепер зазначили, що така ситуація загрожувала викидом радіації у повітря.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення Інформатор Україна.

За словами виконуючого обов’язки голови Держатомрегулювання Олега Корікова, у ніч проти 2 грудня на ЗАЕС зникло живлення від української основної лінії 750 кВ. При цьому перед блекаутом було відключення лінії 330 кВ. Внаслідок цього ЗАЕС була повністю знеструмлена. Станцію перевели на живлення від генераторів.

Живлення від лінії 750 кВ поновили. Проте, заживити ЗАЕС від лінії 330 кВ через постійні обстріли неможливо.

“У будь-якому випадку це небезпечно, оскільки виділяється залишкове тепло, яке необхідно відводити у навколишнє середовище. Для цього цілий комплекс обладнання та систем спроєктований і має експлуатуватися та обслуговуватися належним чином. Цього зараз не відбувається. Наведу приклад: кожен енергоблок зараз виділяє теплову енергію в обсязі приблизно 700 кВт. Цю енергію потрібно розсіювати, якщо тепло не відводити температура зросте і може відбутися пошкодження ядерного палива з вірогідним викидом радіації в навколишнє середовище”, – пояснив виконуючий обов’язки голови Держатомрегулювання.

Зараз на Запорізькій АЕС важливо підтримувати електричну напругу. Зокрема, через насосне обладнання, яке перекачує воду і має електричний привід.

Слід зазначити, що блекаут на ЗАЕС стався 2 грудня. Тоді, як зауважили експерти, був ризик ядерної та радіаційної аварії. Дві лінії електропередач були обірвані та знеструмлені. Внаслідок цього на електростанції відключилося світло, а живили її від 20 дизельних генераторів. Варто підкреслити, що відключення світла на ЗАЕС сталося й 1 грудня: тоді майже доба знадобилася, щоб поновити зв’язок з українською енергетичною системою.

Раніше ми повідомили про те, що на ЗАЕС енергоблок №5 перевели у стан “холодного зупину”.  Також загарбники примушують українських працівників ЗАЕС підписати контракт з росатомом до Нового року.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас