ЖИТТЯ

У Нікополі майже за сто тисяч гривень демонтують заборонені символи на меморіалі: роз’яснення щодо робіт

У Нікополі місцева влада дала роз’яснення щодо робіт, які планують провести на меморіалі “Вічна слава”. Мають зробити поточний ремонт пам’ятника, йдеться у тендері на сайті держзакупівель ProZorro. Вартість робіт оцінена майже в сто тисяч гривень. Гроші візьмуть з місцевого бюджету.

Про це повідомляє пресслужба міськради Нікополя, передає Інформатор.

У містян виникли різні питання. Приміром, чому така значна сума витрачається під час війни на меморіал “Вічна слава”. Чому саме зараз, адже місто під постійними обстрілами і є інші нагальні потреби. До того ж, жоден об’єкт не застрахований від влучання ворожих снарядів.

Влада пояснює, що ніякого ремонту не планується, а мова йде лише про роботи з демонтажу та облаштування пам’ятника на Алеї Слави по вулиці Херсонській. Просто у тендерній документації вони прописуються як “поточні ремонтні роботи”. Меморіал гранітний, тому є багато питань з його заміни або шліфування.

У Нікополі майже за мільйон гривень демонтують заборонені символи на меморіалі "Вічна слава"

У Нікополі майже за мільйон гривень демонтують заборонені символи на меморіалі “Вічна слава”

Також пояснюють, чому зараз вирішили взятися за пам’ятник. Відповідно до законів України про декомунізацію та дерусифікацію, органи місцевого самоврядування повинні позбавитися заборонених законом символів, памʼятних знаків. “Вічна слава” – меморіал нікопольцям, які загинули захищаючи місто та Україну, а не пам’ятник переможцям-комуністам. Тому наразі й проводять такий тендер.

Усі пам’ятники та меморіали у Нікополі знаходяться на балансі комунального підприємства “Паркове господарство”. Вони замовники і тому шукали виконавця робіт на сайті держзакупівель ProZorro.

Ми знайшли відповідний тендер під довгою назвою “Послуги із благоустрою населених пунктів, а саме послуги з поточного ремонту меморіалу «Вічна Слава» м. Нікополь, Дніпропетровської області» м. Нікополь, Дніпропетровської області”. Його було завершено 10 листопада.

На аукціоні був єдиний учасник, який переміг. Це фізична особа-підприємець Чередниченко Валентин Олександрович. За 94651 гривень він повинен виконати заплановані роботи.

Точніше виконає єдину послугу, яка у звіті про укладений договір детально не розписана, а значиться під словом “1 послуга”.  Однак ми вже знаємо від влади, що це демонтаж забороненої символіки, зміни написів, та іншого на меморіалі “Вічна слава”. Роботи мають завершити до 20 листопада поточного року.

У міськраді наголошують, що плата за виконання робіт буде лише після їх завершення, тобто після підписання відповідних актів. Містян заспокоюють тим, що кінцева вартість робіт може буде нижчою, ніж очікувана. Найчастіше буває саме так.

Вартість робіт оцінена майже в один мільйон гривень

Вартість робіт оцінена майже в один мільйон гривень

Це меморіал нікопольцям, які загинули, а не пам'ятник переможцям-комуністам

Це меморіал нікопольцям, які загинули, а не пам’ятник переможцям-комуністам

Раніше ми повідомили про те, коли у Нікополі розпочнеться видача гуманітарної допомоги за листопад. Також про те, що умісті додатково відкриють 4 “Пункти незламності”. І про роботи з буріння свердловин у Нікополі.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас