ЖИТТЯ

На Дніпропетровщині зафіксували випадки захворювання на ботулізм

Цього року на Дніпропетровщині зареєстрували три випадки захворювання на ботулізм. Останній з них у жовтні. Відомо, що люди захворіли через в’ялену та сушену річкову рибу. 

Про це пише Інформатор із посиланням на головне управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.

Постраждалих госпіталізували. Двоє з них у важкому стані. Третій — у стані середній важкості.

Перші симптоми захворювання на ботулізм:

  • слабкість;
  • запаморочення;
  • погіршення зору;
  • сухість у роті;
  • порушення ковтання;
  • підвищена температура.

Ботулізм – дуже тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування. Перші симптоми найчастіше виникають за 12-24 год після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб. Одужання триває тижні, іноді й місяці. Якщо не лікуватись це призведе до смерті.

Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані із вживанням в’яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м’ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів.

 Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил. 

  1. Дотримуйтесь чистоти сировини. Що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
  2. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  3. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
  4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.
  5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  6. Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.
  7. Категорично виключіть придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших харчових продуктів в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.

Раніше ми повідомили про те, що на Дніпропетровщині чоловік помер від ботулізму. Також про те, що на Дніпропетровщині чоловік захворів на ботулізм через рибку з магазину.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас