ЖИТТЯ

Перевищує допустимі норми: на пляжі Дніпра екологи виявили заборонений пестицид

Після підриву дамби екологи обстежили річку Дніпро та гирло Каховського водосховища. Аналіз проб провели у Чеській Республіці та Нідерландах. В результаті найбільш шкідливі речовини було знайдено на популярному пляжі Дніпра.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на сайт “Відкритий”. Про дослідження та його результати розповіли координаторка проєкту «Чисте повітря для України» Марцела Чернохова та експерт з екології та сталого розвитку Олексій Ангурець.

Ще влітку фахівці взяли зразки осаду з дна Каховського водосховища, в гирлі ріки та з ґрунтів у воронках від ракет. Результати вражають. Найбільш шкідливі речовини було знайдено на публічному пляжі Дніпра. Це нафта і важкі метали.

Їхній вміст в рази перевищує допустимі норми. Деякі виявлені речовини канцерогенні, знайшли навіть ДДТ – хлорорганічний пестицид. Це речовина, яка використовувалася у 20-му сторіччі як інсектицид. Вона негативно впливає на здоров’я людей та екосистему. Тому фахівці проведуть додаткові дослідження.

Проте найбільшу небезпеку для людей виявили у відкладеннях річки Дніпро у межах міста Запоріжжя. Наразі задача екологів визначити джерело забруднення і локалізувати його. Через харчові ланцюги, зокрема рибу з річки, існує  небезпека для людини. Можуть виникати психічні захворювання та низка інших хвороб.

Раніше ми повідомили про те, що волонтер з Дніпра показав, як виглядає обміліле Каховське водосховище. Також публікували думку експерта, чи потрібно відновлювати Каховську ГЕС.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас