ЖИТТЯ

Як захищені права людей під час війни у Нікополі: поради владі від фахівців

У Нікополі було реалізовано проект «Моніторинг забезпечення прав людини”. Фахівці перевірили, як їх виконує влада у прифронтовому місті. На звітній конференції монітори розповіли що відповідає нормам, а також над чим потрібно працювати.

Про це повідомляє Інформатор.

Проект “Моніторинг забезпечення прав людини” реалізувала ГО “НЦДСПР “Відкриті двері” за підтримки та активної участі команди Української Гельсінської спілки з прав людини через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).  Керівником проекту була адвокат Ірина Лось.

До моніторингової команди увійшли фахівці з різних галузей: експерт проекта – Наталі Алябєвієва, Оксана Соколовська, Юрій Бабінін, Наталя Мезенцева, Оксана Бондаренко, Маргарита Горбаненко, Олександр Лось, інфоменеджер Ірина Бут.

Щоб визначити рівень забезпечення прав людей у Нікополі, фахівці провели опитування серед жителів громади за методологією «Місцевий індекс прав людини». Також надіслали  близько 50 запитів до виконавчих комітетів, провели безліч зустрічей, інтерв’ю тощо.

“Використовуючи методологію “Місцевий індекс прав людини” ми провели ґрунтовне дослідження стану реалізації прав людини в нашій громаді. Кожен член команди детально вивчав це питання. В результаті, зібрали величезний об’єм інформації і зробили детальний аналіз. На його основі ми пропонуємо перелік рекомендацій місцевій владі, які допоможуть покращити  ситуацію із дотриманням прав людини у Нікополі”, – розповідає Ірина Лось.

Дослідження проходили у наступних ключових областях прав людини:

  • «Безпека громади»;
  • «Гідний рівень життя»;
  • «Право на здоров’я»;
  • «Навколишнє природне середовище»;
  • «Право на освіту та участь в культурному житті громади»;
  • «Право на працю»;
  • «Добре врядування»;
  • «Дотримання прав людини в умовах повномасштабного вторгнення».

За результатами дослідження ситуація з виконання прав людини у Нікополі досить позитивна майже по всім вищевказаним напрямкам. Проте завжди є над чим працювати. Більш детально зупинимося на пунктах “Безпека громади”, «Навколишнє природне середовище». «Гідний рівень життя».

Наразі у Нікополі є 52 сховища, 3 протирадіаційних укриття, 226 найпростіших укриттів. За інформацією начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, для укриття можливо використовувати 224 об’єкти.

За рахунок НЗФ біля зупинок у Нікополі встановили 8 бетонних укриттів. З місцевого бюджету профінансували ремонт 14-ти захисних споруд. Передбачено видатки з бюджету на облаштування укриттів у 24 закладах загальної середньої та дошкільної освіти.

Однак жителі вважають, що у місті недостатня кількість укриттів. Зауважено, що частина з них не відповідає безпеці та тривалому перебуванню людей.

На думку містян укриттів не вистачає в районах приватного сектору, таких як: Лапинка, Новопавлівка, третя ділянка, Північне. Там люди ховаються у власних підвалах та будинках, дотримуючись правила двох стін. Також укриття відсутні в багатьох п’ятиповерхівках.

Враховуючи потенційні ризики та надзвичайну ситуацію через російську агресію,  фахівці рекомендують виділити кошти та збільшити кількість укриттів у Нікополі.

За результатами Екологічного опитування найбільш актуальною екологічною проблемою на думку містян є сусідство із Запорізькою АЕС і Запорізькою ТЕС. Так вважає абсолютна більшість  – 85,4 % респондентів. Другою актуальною екологічною проблемою на даний час назвали якість питної води – 62,86 %. Третє місце у рейтингу зайняло промислове забруднення міста підприємствами. Так вважають 44,3 % опитаних.

30,6 % респондентів визначили проблемою збір та утилізацію сміття. 19,2 % опитаних визнали екологічною проблемою відсутність кваліфікованого догляду за громадськими зеленими насадженнями.

Найменший негативний вплив на довкілля, на думку наших респондентів, чинять комунальні служби – 9,6 %,

Органам місцевого самоврядування рекомендують більш активно висвітлювати актуальну інформацію щодо переліку соціальних послуг та умов їх отримання в громаді. На сайті Нікопольської міської ради її важко знайти. Для зручності у користуванні було б непогано додати функцію “пошук”, рекомендують фахівці.

Також монітори надали рекомендації по напрямку дослідження «Гідний рівень життя». Вони звернули увагу на те, що в нашому місті діє “Стратегія розвитку системи надання соціальних послуг територіальної громади м. Нікополя на період до 2027 року”, що затверджена рішенням Нікопольської міської ради від 20.08.2021 року №52-11/VIII.

Цю Стратегію було розроблено в рамках імплементації “Проєкту міжнародної технічної допомоги Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ «Зміцнення ресурсів для сталого розвитку приймаючих громад на сході України».

Стратегія передбачає реалізацію двох «Проєктів змін», які за результатами конкурсу були відібрані Проєктом GIZ для співфінансування з міськрадою у 2022 році:

1) Створення центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Наша родина» – очікуване співфінансування GIZ: 500 000 грн;

2) Створення кризового центру для надання комплексної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства – очікуване співфінансування GIZ: 500 000 грн.

Щоб в повній мірі забезпечити права людей під час війни, виконавчому комітету Нікопольської міської ради монітори пропонують створити “Центр соціально-психологічної реабілітації для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, статус яких ще не встановлено” і  “Кризовий центр для надання комплексної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства”.

Більш детально з рекомендаціями фахівців щодо забезпечення прав людей у Нікопольській громаді можна ознайомитися за посиланням.

Підготовлений  звіт не просто відображає стан речей, але й пропонує конкретні рекомендації, які допоможуть забезпечити дотримання прав людей. Фахівці моніторингової групи сподіваються, що міська влада візьме до уваги їх рекомендації та розраховують на подальшу співпрацю.

На сайті міськради Нікополя опублікували про завершення проекта по забезпеченню прав людини. В повідомленні йдеться: “Особисто мер міста Нікополя Олександр Саюк, як підписант Всесвітньої Декларації Мерів за Демократію, зацікавлений у тому, щоб зробити життя громадян якіснішим, комфортнішим та, найважливіше, безпечнішим, тож всіляко сприяв проведенню даного дослідження. Нікопольською міською радою було надано відповіді на усі надіслані запити на публічну інформацію”.

P.S.

Хочу, щиро подякувати команді Українській гельсінський Спілки з прав людини, Ірині Агеєвій, Тарасу Цимбрівському, Богдану Мойсі, за надану підтримку у проекті  нашій  організації у проведенні моніторингу. Особливі слова вдячності та подяки хочемо адресувати органам місцевого самоврядування, меру міста Олександру Івановичу Саюку, Сергію Анатолієвичу Дорошенку та всім начальникам відділів виконавчого комітету Нікопольської міської ради, які сприяли у проведенні даного дослідження та  надавали відповіді на надіслані запити на публічну інформацію. Дякуємо   нашим партнерам, волонтерам, членам нашої громади, які поділилися своїми історіями та досвідом. Ваш внесок був незамінним”, – Ірина Лось

Раніше ми повідомили про те, яку допомогу надають дітям з особливими навчальними потребами у Нікополі. Також про те, що ЦНАП Покрова увійшов у ТОП-5 найкращих в області.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас