ЖИТТЯ

Яка нагальна ситуація в тимчасово окупованому Енергодарі

Понад рік окупації підтвердив, що російські загарбники здатні на будь-які злочинні дії та провокації. Запорізька АЕС та прилегла територія заміновані ще з перших тижнів окупації, періодично снаряди вибухають.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення мера Енергодара Дмитра Орлова.

В Енергодарі продовжуються тотальні репресії місцевого населення, окупанти вскривають, грабують та опечатують порожні квартири. Забирають та катують людей, які не мають російського паспорта.

Виїзд з міста фактично неможливий або максимально ускладнений без цього папірця. Ті, хто не має ворожих документів, піддаються репресіям. З минулого року немає можливості виїхати з окупації через територію, підконтрольну Україні.
На сьогодні на території міста залишається близько 15 тисяч осіб – проти 53 тисяч в доокупаційний час.
З них частина вже отримали російські паспорти.

Сьогодні окупанти вчиняють максимальний тиск та навіть катують тих, хто відмовляється від їх паспорту. Тому зараз, на 15 місяці окупації, в багатьох випадках це стало способом вберегти своє здоров’я та життя.

У місті регулярно відбувається ротація російських військ, переміщається техніка навколо Енергодара. Місцеве населення чекає на ЗСУ, спостерігає за тим, як метушаться окупанти по околицях і відчувають, що Збройні Сили вже поряд, а деокупація неминуча.

“На тлі катастрофи, яку вчинили російські війська на Каховській ГЕС, ми сподіваємося на підтримку та превентивну реакцію міжнародної спільноти. Адже світ вже має досвід ядерних катастроф, і всі розуміють, що такі аварії не мають територіальних кордонів”, – пише Дмитро Орлов.

Запорізька атомна електростанція з вересня 2022 року не працює на генерацію електроенергії, вона підключена до об’єднаної енергетичної системи і зараз тільки споживає електроенергію, щоб забезпечити роботу насосного та іншого обладнання, яке забезпечує охолодження ядерного палива, ядерну та радіаційну безпеку. За інформацією НАЕК Енергоатом, всі блоки знаходяться або в холодному стані, або в стані гарячого зупинення (5 енергоблок). Але всі вони залишаються в українській енергосистемі, і окупантам не вдається їх перепідключити і запустити хоча б один з блоків на російську генерацію.

До окупації на ЗАЕС працювали 11 тисяч осіб. На сьогодні у місті залишаються близько половини з них, але на роботу ходять не всі. Тим, хто не уклав контракт, блокуються перепустки. Зараз на станцію ходять близько 2500-3000 осіб, більшість з них вже мають договірні відносини з російською фейковою компанією.

“Але є і ті працівники, яких окупанти просто фізично не можуть замінити, і вони продовжують працювати без контрактів з росатомом. Це, зокрема, ліцензійний персонал, фахівці експлуатаційного підрозділу та інші «штучні» фахівці, які тримаються і роблять все від себе залежне, щоб втримати безпекову ситуацію на Запорізькій АЕС”, – пише мер Енергодару.

Раніше ми повідомили про те, що в Україні розгорнули штаби на випадок теракту на ЗАЕС. Також жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас