ЖИТТЯ

Війська рф посилили присутність військових на Запорізькій АЕС

Російська армія посилила присутність військових на Запорізькій АЕС. Зараз на станції знаходиться до 500 осіб та близько 50 одиниць важкого озброєння. Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засідання Ради безпеки ООН. Він вчергове наголосив, що гарантування ядерної безпеки ЗАЕС має охоплювати повну демілітаризацію та деокупацію станції.

Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на повідомлення Інформатор Україна.

Фактично, росіяни й далі продовжують користувався найбільшою атомною електростанцією в Європі у якості військової бази. Наразі там можна нарахувати близько 500 військових та 50 одиниць важкої техніки. Крім цього, різного роду зброя та боєприпаси знаходяться просто в турбінних залах енергоблоків 1, 2 та 4.

“Ми беремо до відома принципи генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гросі, спрямовані на сприяння забезпеченню ядерної безпеки на ЗАЕС. Однак ці принципи мають бути доповнені вимогою щодо повної демілітаризації та деокупації станції”, – зазначив Кислиця.

Гарантії мають охоплювати наступні елементи:

  • повне виведення військ із ЗАЕС;
  • виведення російського персоналу;
  • гарантії безперебійного електропостачання ЗАЕС з української території;
  • гуманітарний коридор, аби можна було проводити ротацію персоналу;

Україна закликає включити ці пункти в нову резолюцію Ради керівників МАГАТЕ. Звичайно, це можливо, тільки якщо такий документ запропонують для ухвалення на наступній сесії, як зазначив постпред України. Радіаційна та ядерна безпека є першим пунктом у запропонованій президентом України Володимиром Зеленським формулі миру.

Раніше генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі на засіданні Радбезу ООН представив свій оновлений план щодо забезпечення безпеки ЗАЕС. Справа в тому, що він не пропонує демілітаризувати станцію. Зокрема, він закликає не розміщувати важке озброєння на ній (росія вже порушила), не обстрілювати її (росія також порушила), не ставити під загрозу електропостачання станції (що росія вже неодноразово робила), не саботувати та захищати споруди й системи, що потрібні для роботи станції (росія вже саботувала). У підсумку, план є здебільшого переліком уже вчинених росіянами порушень.

Раніше ми повідомили про те, що на ЗАЕС загарбники посилили тиск на працівників. Також на Запоріжжі спецслужби рф розпочали втілювати провокацію із хімічною зброєю.

Максим Голуб

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас