ЖИТТЯ

18-річному юнаку з Дніпропетровської області вперше в Україні провели трансплантацію кісткового мозку

18-річний хлопець із Павлограда Олег Шевченко отримав новий шанс на життя. Медикам клініки Охматдит вдалося відшукати “генетичного близнюка”, і провести трансплантацію кісткового мозку від українського реципієнта. Такий шанс серед українських донорів випадає 1 на 20 тисяч.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення Інформатор Дніпро.

Ще влітку 2022 року Олегові стало зле. Спершу батьки думали, що у дитини тепловий удар, однак після здачі з’ясувалося, що у хлопця апластична анемія у важкій формі. Після чого юнака доставили до дитячої лікарні Охматдит і почали готувати до пересадки кісткового мозку.

Як відбувається пошук потенційного донора? 

Зазвичай кожна країна шукає потенційного донора стовбурових клітин у власній базі. Для порівняння за останні 5 років Український реєстр донорів кісткового мозку зібрав генетичний матеріал 9 187 українців.

Якщо донора не знаходиться у власній базі, то лікарі звертаються до світового реєстру, який налічує 40 мільйонів донорів. Це пов’язано з тим, що шанс підібрати генетичну пару серед своєї бази критично малий.

Однак через війну, розв’язану росією, створилися додаткові перепони та ускладнилася логістика доставки біоматеріалу з-за кордону. Оскільки від часу забору стовбурових клітин до трансплантації має минути не більше 72 годин.

І якщо до повномасштабної війни клітини доставляли літаком, то після вторгнення їх почали доставляти наземним транспортом. І таким чином логістика стала в рази складнішою.

Однак Олегові пощастило і ідеальний донор знайшовся в українській базі. Саме завдяки цьому лікарям вдалося врятувати життя 18-річного юнака та повернути його до повноцінного життя.

Чи можна стати донором кісткового мозку?

Якщо ви бажаєте допомогти нашим трансплантологам врятувати ще більше життів, то ви можете долучитися до Українського реєстру донорів. Для цього необхідно:

  • необхідно заповнити форму на сайті благодійного фонду;
  • отримати поштою спеціальний тест-набір;
  • відібрати матеріал;
  • надіслати його за вказаною в інструкції адресою.

Більш детальну інформацію з покроковою довідкою можна знайти на офіційному сайті Українського реєстру донорів кісткового мозку.

Раніше ми повідомили про те, що на Дніпропетровщині 38-річному воїну зробили складну операцію. Також на Дніпропетровщині 18-річний хлопець потрапив під потяг. Також чоловік впав на сервант та помер.

Олексій Александров

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас