ЖИТТЯ

Загарбники грабують музей-садибу Попова у Василівці: вивозять все

Загарбники мародерять знаменитий історіко-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» у місті Василівка Запорізької області. Місто Василівка знаходиться у тимчасовій окупації з березня 2022 року.

Про це повідомляють місцеві телеграм-канали, зокрема, “Василівка Новини”, передає Інформатор.

«Садиба Попова» побудована у 1894 році. Цей маєток колись мав стати альтернативою Воронцовському палацу в Алупці. На думку багатьох дослідників, автором проєкту палацового комплексу і багатьох його елементів був всесвітньо відомий архітектор Бенуа. Це справжнє диво містобудування, стверджують фахівці, й аналогів такого високоякісного мурування стін із цегли немає ні в Україні, ні в Європі. Наразі загарбники вивозять майно з історичної садиби.

“З одного боку, це жахлива новина. Але в Херсоні перед “жестом доброї волі” орки також мародерили музеї. Навіть вкрали труп Потьомкіна”. Офійійних повідомлень з цього приводу поки немає.

Замок Попова, як називають його у народі, вже постраждав від рук окупантів минулого року. Спочатку російські військові обстріляли садибу. А потім пограбували й навіть вкрали старовинний мармуровий унітаз.

— Я не знаю нащо він їм. Але орки, грабуючи Садибу Попова, разом з пилами та шуруповертом, вкрали й мармуровий унітаз часів графіф Попових, — прокоментував крадіжку унітазу на своїй сторінці у Facebook директор департаменту культури та інформаційної політики Запорізької обласної військової адміністрації Владислав Мороко. — Що прикметно. Вперше, цей унітаз вкрали ще більшовики. Згодом, хтось із нащадків крадіїв, «повернув» артефакт до музею. І от знову, новітні загарбники, крадуть злощасний унітаз.

– Винесено все, що можна було взяти в руки та сумки. Оргтехніку розбито та розтоптано. Виламано всі двері. Побито вікна. Знищено все, що трапилося на шляху, — повідомляла тоді директорка музею Анна Головко.

Раніше ми повідомили про те, що На Запоріжжі та по області окупанти пошкодили та зруйнували чотири об’єкта культурної спадщини. Аерознімок «Садиби Попова» переміг у фотоконкурсі для Вікіпедії.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас