Нікополь До сайту

Пасха, паска чи куліч: в чому різниця

Traditional ukrainian easter cake with marshmallow glaze. Cottage cheese paskha. Easter table with traditional dessert. Easter bunny. Russian kulich

Паска, кулічі та крашанки– головні символи великоднього столу. Що таке писанки знають усі, а от паску і кулич іноді вважають однією і тією ж стравою. Насправді ці неодмінні великодні атрибути відрізняються не лише зовнішнім виглядом та рецептом, а й символічним змістом.

Пасха, паска і куліч. Всі ці три слова вживаються на позначення одного й того самого – Великоднього хліба. Тож, Інформатор намагався дізнатись, в чому різниця між ними. Українські ж філологи іншої думки.

Реклама

В багатьох інтернет-статтях пишуть що пасха – це немовби хліб, а куліч буває лише сирним.

Кулич і пасха

В одній статті ми знайшли об’єднанні поняття між кулічем та пасхою. Мовляв– це високий, циліндричної форми хліб із здобного тіста. Саме куличи ми найчастіше готуємо до Великодня.

Реклама

Куліч (від грец. kollikion – круглий хліб) – високий, циліндричної форми хліб із здобного тіста. Слово це увійшло до європейських мов: kulich (ісп.), koulitch (фр.).

Кулічі випікають із дріжджового тіста різного ступеня здобності. Формою вони повинні нагадувати про артос – древній хліб, який обов’язково має бути освячений на Великдень.

Артос вважається символом Ісуса Христа. При цьому не заборонено робити кулич з безліччю добавок і прикрас. Важлива основа – дріжджі символізують життя, його дихання, солодка здоба – насолода райського життя.

Реклама

Паска

Паска – це великодня страва, виготовлена з сирого чи вареного сиру та спресована у формі обрізаної піраміди.  Вона символізує гроб Господній, в котрому сталося найбільше диво – диво Воскресіння.

Склад паски в основному повинен бути таким: свіжий сир, іноді додаються яйця, вершки, сметана, цукор, родзинки, цукати та горіхи. З боків традиційно викладаються літери «ХВ», що означає – Христос Воскрес!

Реклама

Куліч чи паска: що кажуть філологи

Назва святкового хліба походить, знову ж таки, від назви єврейського свята Песах. Означає обрядовий солодкий хліб, який випікають на Великдень. «Паска» походить від назви єврейського свята, але дослідники стверджують: те, що це слово прижилося в українській мові, обумовлено спільним проживанням євреїв і українців на одній території, а відповідно, взаємовпливом однієї мови (як і кухні) на іншу.

«Слова «куліч» навіть немає в українській мові, воно російське. «Слова «куліч» навіть немає в українській мові, воно російське. Деякі його тягнуть, але навіщо нам його тягнути, якщо є своє?.. Десь прочитала, що нібито паска – це з борошна, а куліч – із сиру. Це взагалі не відповідає дійсності – паска може бути як із борошна, так і з сиру», –  зазначила філолог Масенко, передає “Главком”.

Раніше ми повідомили про те, чи будуть відпочивати українці на Великдень. Та як швидко та оригінально пофарбувати яйця та як приготувати паски з цитрусовою глазурью. Також ми повідомили вам дату, традиції та прикмети великодня.

Реклама

Альона Антонова