ЖИТТЯ

Пасха, паска чи куліч: в чому різниця

Паска, кулічі та крашанки– головні символи великоднього столу. Що таке писанки знають усі, а от паску і кулич іноді вважають однією і тією ж стравою. Насправді ці неодмінні великодні атрибути відрізняються не лише зовнішнім виглядом та рецептом, а й символічним змістом.

Пасха, паска і куліч. Всі ці три слова вживаються на позначення одного й того самого – Великоднього хліба. Тож, Інформатор намагався дізнатись, в чому різниця між ними. Українські ж філологи іншої думки.

В багатьох інтернет-статтях пишуть що пасха – це немовби хліб, а куліч буває лише сирним.

Кулич і пасха

В одній статті ми знайшли об’єднанні поняття між кулічем та пасхою. Мовляв– це високий, циліндричної форми хліб із здобного тіста. Саме куличи ми найчастіше готуємо до Великодня.

Куліч (від грец. kollikion – круглий хліб) – високий, циліндричної форми хліб із здобного тіста. Слово це увійшло до європейських мов: kulich (ісп.), koulitch (фр.).

Кулічі випікають із дріжджового тіста різного ступеня здобності. Формою вони повинні нагадувати про артос – древній хліб, який обов’язково має бути освячений на Великдень.

Артос вважається символом Ісуса Христа. При цьому не заборонено робити кулич з безліччю добавок і прикрас. Важлива основа – дріжджі символізують життя, його дихання, солодка здоба – насолода райського життя.

Паска

Паска – це великодня страва, виготовлена з сирого чи вареного сиру та спресована у формі обрізаної піраміди.  Вона символізує гроб Господній, в котрому сталося найбільше диво – диво Воскресіння.

Склад паски в основному повинен бути таким: свіжий сир, іноді додаються яйця, вершки, сметана, цукор, родзинки, цукати та горіхи. З боків традиційно викладаються літери «ХВ», що означає – Христос Воскрес!

Куліч чи паска: що кажуть філологи

Назва святкового хліба походить, знову ж таки, від назви єврейського свята Песах. Означає обрядовий солодкий хліб, який випікають на Великдень. «Паска» походить від назви єврейського свята, але дослідники стверджують: те, що це слово прижилося в українській мові, обумовлено спільним проживанням євреїв і українців на одній території, а відповідно, взаємовпливом однієї мови (як і кухні) на іншу.

«Слова «куліч» навіть немає в українській мові, воно російське. «Слова «куліч» навіть немає в українській мові, воно російське. Деякі його тягнуть, але навіщо нам його тягнути, якщо є своє?.. Десь прочитала, що нібито паска – це з борошна, а куліч – із сиру. Це взагалі не відповідає дійсності – паска може бути як із борошна, так і з сиру», –  зазначила філолог Масенко, передає “Главком”.

Раніше ми повідомили про те, чи будуть відпочивати українці на Великдень. Та як швидко та оригінально пофарбувати яйця та як приготувати паски з цитрусовою глазурью. Також ми повідомили вам дату, традиції та прикмети великодня.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас