Паска, кулічі та крашанки– головні символи великоднього столу. Що таке писанки знають усі, а от паску і кулич іноді вважають однією і тією ж стравою. Насправді ці неодмінні великодні атрибути відрізняються не лише зовнішнім виглядом та рецептом, а й символічним змістом.
Пасха, паска і куліч. Всі ці три слова вживаються на позначення одного й того самого – Великоднього хліба. Тож, Інформатор намагався дізнатись, в чому різниця між ними. Українські ж філологи іншої думки.
В багатьох інтернет-статтях пишуть що пасха – це немовби хліб, а куліч буває лише сирним.
Кулич і пасха
В одній статті ми знайшли об’єднанні поняття між кулічем та пасхою. Мовляв– це високий, циліндричної форми хліб із здобного тіста. Саме куличи ми найчастіше готуємо до Великодня.
Куліч (від грец. kollikion – круглий хліб) – високий, циліндричної форми хліб із здобного тіста. Слово це увійшло до європейських мов: kulich (ісп.), koulitch (фр.).
Кулічі випікають із дріжджового тіста різного ступеня здобності. Формою вони повинні нагадувати про артос – древній хліб, який обов’язково має бути освячений на Великдень.
Артос вважається символом Ісуса Христа. При цьому не заборонено робити кулич з безліччю добавок і прикрас. Важлива основа – дріжджі символізують життя, його дихання, солодка здоба – насолода райського життя.
Паска
Паска – це великодня страва, виготовлена з сирого чи вареного сиру та спресована у формі обрізаної піраміди. Вона символізує гроб Господній, в котрому сталося найбільше диво – диво Воскресіння.
Склад паски в основному повинен бути таким: свіжий сир, іноді додаються яйця, вершки, сметана, цукор, родзинки, цукати та горіхи. З боків традиційно викладаються літери «ХВ», що означає – Христос Воскрес!
Куліч чи паска: що кажуть філологи
Назва святкового хліба походить, знову ж таки, від назви єврейського свята Песах. Означає обрядовий солодкий хліб, який випікають на Великдень. «Паска» походить від назви єврейського свята, але дослідники стверджують: те, що це слово прижилося в українській мові, обумовлено спільним проживанням євреїв і українців на одній території, а відповідно, взаємовпливом однієї мови (як і кухні) на іншу.
«Слова «куліч» навіть немає в українській мові, воно російське. «Слова «куліч» навіть немає в українській мові, воно російське. Деякі його тягнуть, але навіщо нам його тягнути, якщо є своє?.. Десь прочитала, що нібито паска – це з борошна, а куліч – із сиру. Це взагалі не відповідає дійсності – паска може бути як із борошна, так і з сиру», – зазначила філолог Масенко, передає “Главком”.
Раніше ми повідомили про те, чи будуть відпочивати українці на Великдень. Та як швидко та оригінально пофарбувати яйця та як приготувати паски з цитрусовою глазурью. Також ми повідомили вам дату, традиції та прикмети великодня.
Альона Антонова