ВЛАДА

Скільки чоловіків призовного віку втекли з Дніпропетровщини за кордон під час війни

Кордон України під час дії воєнного стану перетнули 53 чоловіки призовного віку із  Дніпропетровщини. Зробити це вони змогли завдяки системі «Шлях», яка дозволяє виїхати з країни з волонтерською або гуманітарною метою. Єдина й обов’язкова умова виїзду – повернутися. Та 80 чоловіків, із тих, що виїхали, –  в Україну не повернулися.

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на «Главком» та на проміжний звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, що перевіряла використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги.

Загалом же у період з 24 лютого по 31 грудня 2022-го в систему «Шлях» внесли відомості щодо 96 442 чоловіків призовного віку. Із них назад не повернулись 9 373 чоловіки, що становить 11,1% від загальної кількості виїздів.

Орім цього, 3 178 військовозобов’язаних при перетині державного кордону не були випущені прикордонниками у зв’язку із не підтвердженням мети виїзду.

Лідерами за кількістю військовозобов’язаних «утікачів» є Волинська, Львівська, Тернопільська, Київська та Рівненська області.

Що чекає чоловіків призовного віку, які не повернулися з-за кордону

До початку повномасштабної війни та в період воєнного стану за кордон виїхало чимало чоловіків віком від 18 до 60 років, котрі підлягають призову на військову службу. В Україну вони так і не повернулися. Яке покарання чекатиме на них після повернення додому?

Як  зазначила юристка Вікторія Тютюнникова, їх можуть притягнути до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу від 3400 до 5100 гривень. Якщо з’ясується, що вони нелегально перетинали кордон, то доведеться додатково сплатити від 3400 до 8500 гривень.

Раніше ми повідомили про те, як довести стан свого здоров’я медкомісії у військкоматі. Як відбувається набір добровольців до штурмових бригад у Нікополі та області.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас