ВЛАДА

З початку війни на Дніпропетровщині зруйновано близько 5 тисяч будинків: як можна отримати компенсацію

Починаючи з 24 лютого 2022 року, на Дніпропетровщині  пошкоджено чи зруйновано близько 5 тисяч багатоповерхівок та приватних будинків. Днями Верховна Рада прийняла Закон про компенсацію за зруйноване чи пошкоджене під час повномасштабної війни житло. Закон поки що не вступив у силу, його потрібно підписати Президенту України.

Так, власники знищеного майна зможуть отримати житловий сертифікат і матимуть змогу самостійно обрати населений пункт для його використання. Про це повідомляє голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук, передає Інформатор.

Держава обіцяє дати гроші за зруйноване житло. Народні депутати визначили порядок надання таких виплат. Компенсацію отримають лише люди, чиї квартири, будинки, кімнати в гуртожитках повністю зруйновані. На інше майно ця програма не поширюється.

Власники зруйнованих приватних будинків зможуть обрати або житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку, або грошову компенсацію, яка перераховуватиметься на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва.

Щодо грошової компенсації за пошкоджене майно – для таких випадків передбачено відновлення житлового фонду шляхом будівельних робіт чи/або надання будівельних матеріалів.

Хто має право на компенсацію

Люди, що втратили житлове майно під час бойових дій. До такого майна віднесли квартири, інші житлові приміщення (наприклад, кімнати у гуртожитках), будинки садибного типу, садові та дачні будинки, об’єкти будівництва, у яких зведені опорні та зовнішні конструкції. Гаражі, склади, офісні та інші нежитлові приміщення до переліку не входять.

Депутати обіцяють компенсацію лише тим, хто втратив житло під час повномасштабного вторгнення Росії. За розбомблені квартири, що знаходились на окупованій території до 24 лютого 20224 року, платити не будуть. Також нічого не отримають особи із санкційних списків, із судимістю за вчинення злочинів проти основ національної безпеки та їхні спадкоємці.

На компенсацію мають право лише фізичні особи та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Юридичним особам їх не даватимуть. Депутати встановили і пріоритет: у першу чергу сертифікати на придбання житла отримають багатодітні родини, особи з інвалідністю I та II груп та учасники бойових дій.

Як подати заявку на відшкодування: 

  • через додаток «Дія»;
  • нотаріуса;
  • ЦНАП або органи соціального захисту.

Заявки розглядатимуть спеціально створені в громадах комісії. Залишається єдине – щоб прийнятий депутатами Закон підписав Президент України.

“Подяка народним обранцям, які виступили ініціаторами законопроєкту для допомоги українцям, котрі постраждали від повномасштабної війни”, – пише Лукашук.

Раніше ми повідомили про те, що через війну на Дніпропетрощині продукти харчування в середньому подорожчали на чверть. На 4 місці в рейтингу серед найкращих інвестиційно-привабливих регіонів опинилася наша область.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас