ЖИТТЯ

На Дніпропетровщині з початку року зафіксовано 11 випадків сказу у тварин

З початку 2023 року на Дніпропетровщині лабораторно підтвердили 11 випадків сказу тварин. Протягом минулого року лабораторно підтвердили 22 випадки.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення пресслужби Дніпропетровської ОДА.

На Дніпропетровщині востаннє випадки сказу серед людей реєстрували у 2017 році. Але регулярно виявляють інфікованих тварин. Як свійських, так і диких. В області протягом минулого року лабораторно підтвердили 22 випадки, у 2023-му вже 11.

Щорічно від цієї хвороби помирає понад 50 тис людей і більш ніж 1 мільйон тварин. Інфекція вкрай небезпечна. Без вчасної терапії – смертельна.

В області уникнути масового поширення сказу допомагають профілактичні заходи. Працюють спеціальні служби зооконтролю. Вони відловлюють безпритульних тварин – стерилізують, щеплюють від сказу і відпускають. Тому хвостаті зі спеціальною кліпсою у вусі небезпеки не несуть.

«Треба обов’язково раз на рік робити своїм улюбленцям щеплення. А ще уникати контакту домашніх тварин з вуличними. Обов’язково слідкувати за їх поведінкою. Якщо помітили агресивність, неадекватну реакцію на світло, воду чи рух, потрібно негайно телефонувати до ветеринарної служби. Тварину візьмуть під нагляд», – йдеться в повідомленні.

Якщо вкусила тварина, необхідно ретельно промити рану водою. Не менше 15 хвилин. Далі обробити спиртом та йодом. Після – одразу звернутись до найближчого медзакладу. Там призначать курс лікувально-профілактичної імунізації.

Раніше ми повідомили про те, що у Дніпропетровській області зафіксували спалах африканської чуми свиней. Детальніше про хворобу читайте тут.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас