ЖИТТЯ

Окупанти замінували перший та другий атомні енергоблоки ЗАЕС

З 4 березня Запорізьку АЕС контролюють російські загарбники. Окупанти замінували перший та другий енергоблоки станції і намагаються під’єднати її до російської енергосистеми.

Про це екс-голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков повідомив на пресконференції, передає УНІАН.

За його словами, всі атомні блоки Запорізької АЕС перебувають у стані холодної зупинки. Плачков наголосив, що передбачити дії окупантів складно, бо вони навіть допустили підриви мін на території станції.

Росіяни продовжують спроби під’єднати Запорізьку АЕС до електромереж, щоб постачати електроенергію в окупований Крим, або до енергосистеми РФ.

“Ми бачимо, що Російська Федерація продовжує зусилля з переведення Запорізької АЕС або під юрисдикцію, або щоб вона працювала на Крим, або об’єднану енергосистему Росії”, – сказав він.

За словами Плачкова, єдиний вихід убезпечити Україну і світ від масштабної ядерної катастрофи – деокупувати станцію і демілітаризувати її.

Зараз безпека Запорізької АЕС залежить від непередбачуваних дій окупантів.

“Ми знаємо, що перший і другий енергоблоки заміновані. Також ми знаємо, що є знущання над персоналом”, – сказав Плачков.

Він додав, що також під питанням функціонування лінії електропередач, які живлять АЕС і можуть бути пошкоджені в будь-який момент.

Раніше ми повідомили про те, що у Василівці російські загарбники облаштовують «державний кордон». В Енергодарі окупанти збільшили тривалість комендантської години. Також про те, що під Енергодаром в черзі на блок-посту помер чоловік. Детальніше тут.

Альона Антонова

Фото:  The New York Times

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас