ЖИТТЯ

Візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС триватиме 4 дні, – WSJ

МАГАТЕ розпочне свій візит на Запорізьку АЕС в середу, 31 серпня. Місія ядерних експертів триватиме 4 дні – до суботи, 3 вересня.

Про це повідомляє американське видання The Wall Street Journal, передає Інформатор.

Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило в понеділок, що група на чолі з його генеральним директором Рафаелем Гроссі прямує на станцію, щоб оцінити збитки, перевірити системи безпеки та оцінити стан персоналу. Згідно з внутрішнім українським урядовим документом, з яким ознайомилася The Wall Street Journal, перевірка розпочнеться в середу і триватиме до суботи.

У МАГАТЕ заявили, що в результаті обстрілів навколо станції, що відновилися, було пошкоджено будівлі приблизно в 100 ярдах від реакторного комплексу і пошкоджено водопроводи, які зараз відремонтовані, зазначивши, що їм не відомі всі масштаби пошкоджень, передає українське видання.

За словами Моргана Д. Ліббі, колишнього співробітника МАГАТЕ, ця поїздка є найважливішим візитом МАГАТЕ з часів Чорнобиля у 1986 році, після катастрофічної аварії, яка викинула радіоактивний пил по всій Європі. На додаток до ризиків пошкодження ліній електропередач, резервних генераторів та радіоактивних матеріалів, агентство ООН також попередило, що бойові дії ставлять під загрозу можливість доступу до українських реакторів у разі аварії. МАГАТЕ також неодноразово попереджало, що брак та виснаження персоналу станції само по собі є кризою ядерної безпеки.

G7 вітає поїздку експертів МАГАТЕ на Запорізьку АЕС і залишається глибоко стурбованою серйозною загрозою безпеці об’єкту, йдеться у повідомленні “Енергоатома”.  Експертна група з питань нерозповсюдження ядерної зброї G7 прокоментувала місію під керівництвом МАГАТЕ на Запорізьку АЕС.

«Ми вітаємо місію МАГАТЕ, про яку генеральний директор Гроссі оголосив 29 серпня 2022 року, для вирішення проблем ядерної безпеки та гарантій. Ми також вітаємо зусилля генсека ООН Антоніу Гутерріша щодо надання необхідної підтримки цій місії», – йдеться в заяві групи G7.

Експерти «Великої Сімки» вкотре закликали надати «співробітникам МАГАТЕ своєчасний, безпечний та безперешкодний доступ до всіх ядерних об’єктів на території України, а також можливість безпосередньо спілкуватися з персоналом, відповідальним за експлуатацію цих об’єктів. Самі об’єкти повинні мати можливість функціонувати без загроз та тиску», йдеться у повідомленні.

Публікацію про візит ядерних експертів опублікував “Медіа Центр Енергодару” у Facebook. Місцеві здивувались, чому МАГАТЕ приїде на короткий строк ще й перед референдумом. “Посиділи б з тиждень подивилися, як люди живуть під обстрілами і хто стріляє по атомній”, – пишуть у коментарях. 

Наразі окупанти продовжують провокації на ЗАЕС, в Енергодарі й по околишніх селах. Так само ведуть обстріл берега Дніпра. Про це пишуть українські військові в одному з Telegramканалів: “Відповідь не змусила довго чекати, вогневі позиції противника розлітаються як пиріжки на ринку. Вірте у ЗСУ”, – йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, протягом доби 28 серпня російські військові продовжували обстрілювати Енергодар та майданчик ЗАЕС. Тоді, внаслідок вечірньої атаки постраждали щонайменше 10 містян, та чотири працівника ЗАЕС отримали поранення. Вчора, 29 серпня, окупанти збирали підписи людей для МАГАТЕ, щоб звинуватити українців в обстрілі АЕС. Також стало відомо, куди вітер понесе радіацію у найближчі три доби в разі аварії на ЗАЕС.

Альона Антонова

Фото:The Wall Street Journal

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас