ЖИТТЯ

Що робити у разі радіаційної небезпеки

Російські військові продовжують провокації, вчиняючи, по суті, терористичні обстріли Запорізької АЕС. Через такі дії на станції збільшуються ризики виникнення радіаційної катастрофи.

Фахівці розповіли, що робити у разі небезпеки. Про це повідомляє Інформатор.

Наразі рф відверто каже про свої плани та заявляють про мінування та готовність підірвати Запорізьку АЕС.  Так, у разі радіаційної небезпеки варто дотримуватися наступних дій:

  • Залишатися в приміщенні або терміново у нього зайти. Це може бути підвал або середина будівлі;
  • Зачиніть вікна та двері, ущільніть отвори підручними засобами (скотч, замочена водою тканина);
  • Вимикайте системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі);
  • Увімкніть телебачення чи радіо та чекайте вказівок від офіційної влади;
  • Зніміть верхній одяг та обережно помістіть його у пластиковий пакет або герметичний контейнер. Його слід тримати далі від людей та домашніх тварин;
  • Якщо влада чи рятувальники повідомили про безпеку водопровідної води, прийміть душ з милом, голову помийте шампунем;

Важливо! Не використовуйте кондиціонер для волосся, він може тільки закріпити радіоактивний матеріал на волоссі.

  • Якщо інформації немає, ви все одно можете вимити з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. Якщо води немає, скористайтеся вологими серветками чи намочіть тканину. За можливості робіть це в рукавичках та масці;

Важливо! Зробіть запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Адже кип’ятіння води не позбавляє від радіоактивних речовин.

  • Вживайте тільки ті продукти, які зберігались у герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки та коробки). Також безпечні продукти з холодильника та морозильної камери.

Обов’язково перед відкриттям протріть вологою тканиною чи чистим рушником усі харчові контейнери. Теж саме зробіть із кухонним приладдям. Використану тканину покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер та залиште як можна далі від людей та тварин.

Важливо! Приймати йодид калію для «профілактики» — недопустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю. Вживайте його тільки у тому випадку, якщо таку вказівку дали органи влади чи ДСНС.

Раніше ми повідомили про те, що у Дніпрі протягом дня буде їздити автомобіль для замірювання радіаційного забруднення. МАГАТЕ відправлять місію на Запорізьку АЕС. Російські військові готують можливі провокації на Запорізькій АЕС

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас