ВЛАДА

Що треба знати, аби скористатися програмою компенсації від держави за зруйноване житло

Компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло в Україні надає держава за програмою «єВідновлення». Програма компенсації поширюється на житло, яке було зруйноване або пошкоджене після 24 лютого 2022 року. Мова йде про квартири, приватні будинки, садові й дачні будинки, об’єкти незавершеного будівництва. Кошти на ремонт пошкодженого помешкання можна отримати, якщо власник ще не відновив його за свій кошт. Компенсацію за зруйноване житло можна отримати тільки в тому випадку, якщо воно не підлягає відновленню.

Аби скористатися програмою компенсації від держави за зруйноване житло, треба подбати про належне підтвердження Вашого права власності на нього. Як це зробити, розповіли у громадській організації “Відкриті двері”, передає Інформатор.

До найбільш поширених документів, що підтверджують Ваше право власності на житло належать:

  • численні правочини про перехід права власності (договори купівлі-продажу, міни, дарування, свідоцтво про право на спадщину тощо);свідоцтво про право власності, видане нотаріусом;
  • свідоцтво про право власності, видане державним органом або органом місцевого самоврядування;
  • рішення суду про визнання права власності;
  • інші правовстановлюючі документи.

Важливо. Відновлення цих документів не є обов’язковим, якщо у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно вже є відомості про Ваше право власності на об’єкт нерухомого майна. Внесених у Держреєстр відомостей буде достатньо для вчинення будь-яких правочинів з нерухомим майном.

Замість втраченого або зіпсованого документа необхідно отримати дублікат. Він має таку саму юридичну силу, що й оригінали.

Є три основні варіанти отримання дублікатів:

  • ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА МАЙНО ОФОРМЛЕНО ДО 2013 року. Для його отримання треба звернутися до нотаріуса, який видавав цей документ, до нотаріального архіву, Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або до посадової особи органу місцевого самоврядування.
  • ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА МАЙНО ОФОРМЛЕНО ПІСЛЯ 2013 року. Необхідну інформацію про право власності можна отримати з Держреєстру речових прав на нерухоме майно — через нотаріуса, звернувшись до ЦНАПу, через портал «Дія», через ОНЛАЙН-БУДИНОК ЮСТИЦІЇ.
  • ПРАВО ВЛАСНОСТІ НА МАЙНО НЕ ОФОРМЛЕНЕ АБО НЕМАЄ МОЖЛИВОСТІ ОТРИМАТИ ДУБЛІКАТИ ПРАВОВСТАНОВЛЮЮЧИХ ДОКУМЕНТІВ. В цьому випадку необхідно звертатися до суду (наприклад, позовна заява про визнання права власності на майно). Якщо було втрачене рішення суду про визнання права власності на майно, можна звернутися за повторною видачею копії рішення до суду.

Нагадаємо, у Нікополі стартував проєкт про воєнні злочини проти людей та довкілля. Приєднатися до проєкту можуть всі, хто постраждав від російської агресії.

Такий важливий проєкт у нашому місті реалізує громадська організація “Відкриті двері”, керівником якої є Ірина Лось. Її організація співпрацює з Українською Гельсінською спілкою з прав людини – УГСПЛ через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Права людини в дії».

Раніше ми інформували, куди повідомляти про екологічні злочини загарбників. Також мер Нікополя на прес-конференції розповів про дороги, свердловини, руйнування й евакуацію з модульного містечка.

 Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас