ЖИТТЯ

Загарбники планують перевести четвертий енергоблок ЗАЕС в режим гарячої зупинки

Окупована російськими військами Запорізька АЕС готується знову використовувати енергоблок №4 для виробництва пари для виконання різних функцій безпеки на об’єкті після ремонту, який тривав кілька тижнів. Це всупереч рішенню українського регулятора

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення Медіа Центру Енергодару.

«Після того, як станція провела гідравлічні випробування тиском на первинному та вторинному контурах охолодження цього блоку, експерти МАГАТЕ на майданчику повідомили, що цього тижня ЗАЕС розпочала перехід від холодної зупинки до гарячої. Після цього ЗАЕС планує повернути 6-й блок в режим холодної зупинки. Блок №6 подає пару під час гарячої зупинки з середини серпня після виявлення витоку води в одному з чотирьох парогенераторів блоку №4», — йдеться в повідомленні МАГАТЕ.

Державна інспекція ядерного регулювання видала розпорядження щодо обмеження роботи всіх шести енергоблоків до режиму холодної зупинки. Крім того, МАГАТЕ наполегливо заохочує ЗАЕС знайти альтернативне джерело генерації пари, щоб задовольнити потреби станції, включно з переробкою рідких радіоактивних відходів, і дозволити підтримувати всі шість реакторів у холодному стані зупинки.

Експерти МАГАТЕ цього тижня повідомили, що ЗАЕС замовила обладнання, необхідне для вироблення достатньої кількості пари для задоволення вимог майданчика. Встановлення цього обладнання очікується в першій половині наступного року за умови відсутності затримок ланцюга поставок, повідомили на ЗАЕС.

«МАГАТЕ неодноразово закликало до альтернативного парового рішення, щоб всі шість реакторів могли бути переведені в холодну зупинку згідно з вказівками українського регулятора. Я сподіваюся, що станція запровадить цю зміну якнайшвидше», — зазначив генеральний директор агентства Рафаель Гроссі.

Раніше ми повідомили про те, що в Енергодарі загарбники примусово збирають масовку на російське «свято». Також загарбники можуть створити умови для ядерного інциденту після деокупації Запорізької АЕС.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас