Нікополь До сайту

На Дніпропетровщині шахрайські call-центри ошукали громадян Чехії на 7 мільйонів євро

У Дніпрі діяли шахрайські call-центри. Їх організували громадянин Чехії та громадянин України. За їх допомогою аферисти ошукали понад 665 громадян Чехії на більш ніж 7 млн 609 тис. євро, що в еквіваленті складає 300 млн 733 тис. грн.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Національну поліцію України.

Реклама

Громадяни України та Чехії, які організували шахрайські call-центри, залучили до “роботи” понад 20 осіб. Під час дзвінків шахраї користувались технологією підміною телефонного номера на будь-який потрібний.

Представляючись співробітниками служби безпеки банківської установи, шахраї повідомляли жертвам, що їх банківський рахунок зламано, а для збереження коштів потрібно тимчасово перевести їх на інший, наданий злочинцями «безпечний» рахунок.

Реклама

Правдивість цієї інформації підтверджували іншим дзвінком — нібито, від поліціянта, що підтверджував певність зламу рахунку та необхідності переводу грошей на інший рахунок.

Аферистів викрили. В рамках обшуків, що відбулися у м. Дніпро у квітні 2023 року, слідчі затримали п’ятьох громадян Чехії.

25 вересня, фігурантів під конвоєм Національної гвардії України передали представникам правоохоронних органів Чеської республіки в міжнародному пункті пропуску «Краківець» для подальшого досудового розслідування. Шостого зловмисника буде екстрадовано вже найближчим часом. Їм загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Реклама

Шахрайські call-центри ошукали громадян Чехії на 7 мільйонів євро

Відносно інших фігурантів слідчі Нацполіції розслідують кримінальне провадження. За решіткою вони можуть опинитися на строк від 7 до 12 років.

До розслідування цього провадження було залучено більш ніж 100 українських та чеських поліцейських. Оперативно припинити злочинну діяльність міжнародної ОЗГ правоохоронцям допомогла JIT — угода про створення спільної слідчої групи, що була укладена між українськими та чеськими правоохоронцями.

Раніше ми повідомили про те, що як не потрапити у пастку шахраїв, які повідомляють про виграші призів. Також ми попереджали про нову схему шахрайства через Facebook. Також про те, що на Дніпропетровщині шахраї через інтернет продавали неіснуючі товари.

Реклама

Альона Антонова