ЖИТТЯ

Мобілізація з 1 вересня: хто може отримати повістку

Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжено до 15 листопада включно. Українцям слід знати умови призову на строкову службу до лав ЗСУ восени, адже влада їх постійно змінює і треба чітко розуміти, хто потенційно отримає повістку, а хто – відстрочку вже невдовзі – з 1 вересня.

Як повідомляє Інформатор посиланням на Інформатор Україна, ключова зміна це – ухвалення закону № 9342, за яким суттєво звужується коло українців, які можуть отримати відстрочку від мобілізації.

Відтак, якщо у родині є людина з інвалідністю, то лише один із родичів зможе доглядати за нею, всі інші родичі призовного віку можуть бути призвані до лав ЗСУ, для них відстрочки не буде.

Військовозобов’язані, які не підлягають мобілізації

  • у яких є дружина або чоловік з інвалідністю;
  • у яких є один з батьків або батьків дружини чи чоловіка з інвалідністю I або II групи, якщо ці особи з інвалідністю не мають інших працездатних родичів, які можуть їх утримувати.

Військові строкової служби, які можуть добровільно продовжити служити у ЗСУ

  • Строковики, які відслужили щонайменше пів року під час військового стану, отримали право на контракт ЗСУ.
  • Така норма поширюється і на строковиків, період строкової військової служби яких уже минув, але його продовжували через те, що був продовжений воєнний стан.

Хто може отримати повістку з 1 вересня

  • Чоловіки віком від 27 до 60 років, які не мають підстав для звільнення від мобілізації.
  • Чоловіки віком від 18 до 27 років, які проходили строкову службу та/або проходять військову службу в запасі чи резерві. Ці категорії чоловіків вже мають військовий досвід і підготовку, тому вони можуть бути мобілізовані в першу чергу.
  • Призовники від 18 до 27 років, які не відбували строкової служби ( вони зможуть підписати контракт з ЗСУ).
  • Зняті та виключені з військового обліку чоловіки, які визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану. Ці категорії чоловіків, які раніше були звільнені від мобілізації, можуть бути призвані на службу у разі потреби.
  • Жінки віком від 18 до 60 років, які мають спеціальні військові звання і кваліфікацію, необхідні Збройним Силам України. Ці категорії жінок можуть добровільно вступити до лав Збройних Сил України.
  • Громадяни інших країн, які хочуть захищати Україну. Ці категорії осіб можуть вступити до лав Збройних Сил України за власним бажанням.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас