Нікополь До сайту

На Дніпропетровщині чоловік захворів на ботулізм через рибку з магазину

У мешканця Дніпра виявили ботулізм. Чоловік вживав в’ялену рибу. Плітка він придбав в магазині «Beer bank». 13 серпня чоловіка доставили до реанімації у стані середньої важкості. Там йому було введено протиботулінічну сироватку.

У магазині провели перевірку. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на Держпродспоживслужбу.

Реклама

За результатами перевірки у «Beer bank», з обігу вилучили харчовий продукт невідомого походження та без відповідного маркування, а саме плітку в’ялену не розібрану, в кількості 1,462 кг.

Було встановлено виробника в’яленої плітки, з якою, ймовірно, пов’язане захворювання на ботулізм. Інформацію про нього направили до Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області. Розслідування триває.

Ботулізм – дуже тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Реклама

Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування.

Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Реклама

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані із вживанням в’яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м’ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів.

Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Реклама

Рибу перед засолом необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах.

Перші симптоми захворювання: слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. Температура тіла найчастіше не підвищена, може бути нудота, блювота, послаблення випорожнення. Протягом декількох годин або 1-2 діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання та смерть від задухи.

При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не практикуйте самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогу медпрацівників. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботуліничною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якої дуже низькі.

Реклама

     Водночас у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил. 

  1. Дотримуйтесь чистоти сировини. Що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
  2. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  3. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив.
  4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, соленої та консервованої риби.
  5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  6. Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5 – 25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.
  7. Категорично виключіть придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб та на стихійних ринках.

Раніше ми повідомили про те, що на Дніпропетровщині чоловік помер від ботулізму. Також писали про те, що МОЗ попереджає про небезпеку інфекційних захворювань через катастрофу на Каховській ГЕС.

Альона Антонова