ЖИТТЯ

Вночі ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії: що це означає

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція вночі 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення.

Про це повідомляє “Енергоатом”, передає Інформатор.

У разі блекауту головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані «гарячий зупин», який окупанти використовують із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора.

Як зазначив т.в.о. виконавчого директора з виробництва та ремонтів ДП «НАЕК «Енергоатом» Тарас Ткач, за повної втрати зовнішнього живлення відключаться головні циркуляційні насоси станції – і енергоблок перейде в режим «природної циркуляції»: «В цьому випадку необхідно терміново «розхолодити» його за умов відсутності охолоджуючих насосів».

Такий режим тяжкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока.

“Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК «Енергоатом», із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта. Для цього необхідні термінові дії всієї міжнародної спільноти!”, – йдеться у повідомленні.

Раніше ми повідомили про те, що четвертий енергоблок ЗАЕС несе загрозу, через відсутність ремонту та роботу у стані “гарячого зупину. Також про те, що жителі Енергодару можуть повідомляти про злочини загарбників у телеграм-бот.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас