ЖИТТЯ

“Енергоатом” видав розпорядження про переведення блоку №5 Запорізької АЕС у стан «холодного зупину»

З огляду на ризики для ядерної та радіаційної безпеки, прийнято рішення про переведення 5-го енергоблоку ЗАЕС до стану «холодний зупин» з «гарячого стану», в якому він перебуває з вересня минулого року. Це необхідно зробити через потенційну загрозу порушення ядерної та радіаційної безпеки його експлуатації внаслідок руйнування Каховської ГЕС. «Холодний зупин» – це найбезпечніший стан експлуатації атомного енергоблоку в таких умовах.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення пресслужби “Енергоатому”.

Держатомрегулювання 8 червня 2023 року видало відповідне розпорядження, а ДП «НАЕК «Енергоатом» і легітимне, українське, керівництво ЗАЕС почали його негайне виконання. Ухвалене рішення спричинене неможливістю усунути на окупованій росіянами станції виявлені порушення вимог ядерної та радіаційної безпеки.

Зокрема, враховані такі фактори:

  • прораховане експертами спрацювання Каховського водосховища за кілька діб після підриву Каховської ГЕС російськими окупантами;
  • продовження періодичного обстрілу ними промислового майданчика ЗАЕС та прилеглих територій, внаслідок чого зазнають пошкоджень повітряні лінії, що з’єднують станцію з енергосистемою України;
  • припинення з 17 травня 2023 року передачі даних Автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) ЗАЕС, тобто відсутність раннього оповіщення;
  • деградація системи аварійного реагування на майданчику ЗАЕС та поза його межами в умовах тимчасової окупації росією самої станції та частини Запорізької і Херсонської областей.

У разі невиконання розпорядження рашистськими «контролерами» ЗАЕС їхні дії розглядатимуться як навмисне та цілеспрямоване порушення правил ядерної та радіаційної безпеки ядерної установки ЗАЕС. А представники Росатому, які зараз нібито «відповідають» за станцію наражаються на кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, експлуатація інших енергоблоків ВП ЗАЕС – №№1, 2, 3, 4, 6 – також обмежена станом «холодний зупин». Обмеження, накладене сьогодні на блок №5 Запорізької АЕС, діятиме до усунення виявлених порушень.

Раніше ми повідомили про те, що у Нікополі водопостачання тимчасово відключено. Також для живлення ставка-охолоджувача Запорізької АЕС існують альтернативи.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас