ЖИТТЯ

“Якщо рівень води опуститься нижче за 12,7 метрів, ЗАЕС не зможе брати воду з водосховища”, – МАГАТЕ

Рівень води у Каховському водосховищі, яке забезпечує Запорізьку атомну електростанцію продовжує падати. Та на об’єкті є резервні варіанти, і немає короткострокового ризику для ядерної безпеки.

Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення пресслужби “МАГАТЕ”.

Якщо і коли рівень води у Каховському водосховищі опуститься нижче 12,7 метрів, ЗАЕС більше не зможе качати воду для поповнення запасів на майданчику. Оскільки повний ступінь пошкодження греблі ще не відомий, а швидкість втрати води коливається, неможливо точно передбачити, коли це може статися. Однак, якщо поточний курс збережеться, цей рівень може бути досягнутий у найближчі кілька днів.

“Навіть за такого низького рівня існуюча вода у спринклерних та охолоджуючих басейнах майданчика ЗАЕС, а також у прилеглих каналах ще може деякий час використовуватись для охолодження реакторів та басейнів витримки у реакторних будівлях, які в іншому випадку можуть бути пошкоджені”, — сказав генеральний директор Гроссі.

Великий ставок-охолоджувач поряд з майданчиком — основне альтернативне джерело води для ЗАЕС без водосховища — нині заповнений, в ньому достатньо води, щоб постачати станцію протягом декількох місяців, оскільки шість реакторів знаходяться в режимі зупинки.

Також, при необхідності, майданчик може отримати доступ до глибокого заповненого водою котловану в районі вантажного порту ЗАЕС, системи водопостачання найближчого міста Енергодар, а також використовувати пересувні насоси та пожежні машини для доставки води.

Група МАГАТЕ була проінформована заводом про те, що він вжив заходів щодо обмеження споживання води, щоб вода використовувалася тільки для основних видів діяльності, пов’язаних з ядерною безпекою, таких як охолодження реакторів і басейнів з відпрацьованим паливом.

Генеральний директор Гроссі зазначив, що Україна провела стрес-тести після аварії на АЕС Фукусіма у 2011 році, зокрема за сценарієм прориву Нової Каховської греблі.

«На Запорізькій атомній електростанції в Україні є готовність до подібних заходів, що допоможе персоналу впоратися із цією новою складною ситуацією. Але, очевидно, це робить і так дуже складну і непередбачувану ситуацію з ядерною безпекою ще складнішою», — сказав він.

Раніше ми повідомили про те, що генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі вирушив на Запорізьку АЕС, щоб оцінити стан безпеки станції. Мешканців Нікополя і району закликають економити воду.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас