ЖИТТЯ

Вода на Каховському водосховищі піднялась до загрозливого рівня

Рівень води у водосховищі, яке постачає питну воду на південь України, досяг 30-річного максимуму. Це збільшує ймовірність повеней у цьому регіоні і сигналізує про відсутність регулювання. 

Раптове підвищення рівня води в Каховському водосховищі зафіксоване в даних альтиметрії, яка використовує супутники для вимірювання висоти, опублікованих у п’ятницю французькою компанією Theia, – пише New York Times. Про це повідомляє Інформатор з посиланням на “Дзеркало тижня”.

Закордонна служба Міністерства сільського господарства США не фіксувала такого високого рівня води на українській дамбі щонайменше з 1992 року, коли відомство почало публікувати такі дані. Російські війська контролюють дамбу і розташовану поруч електростанцію, які є життєво важливими для регулювання рівня води у водосховищі.

Аналіз супутникових знімків за кілька місяців, проведений New York Times, також показав, що рівень води значно підвищився, і тепер покриває піщані коси, які вистилають водний шлях. В останні дні водосховище досягло ще більш загрозливого рівня. І, схоже, що вода фактично переливається через греблю.

Це різка зміна ситуації, яка сталася лише через кілька місяців після того, як рівень води у Каховському водосховищі сягнув історичного мінімуму. Тоді українські урядовці висловлювали занепокоєння щодо нестачі води для пиття, сільського господарства і охолодження Запорізької АЕС, розташованої неподалік. До кінця лютого рівень води був майже на два метри нижчим за звичайний середній показник.

Нещодавні відео та супутникові знімки з кінця минулого року свідчать, що принаймні три затвори, які контролюють потік води через дамбу, були відкриті. Вочевидь, це зробили російські військові, які контролюють Каховську електростанцію. Це, в свою чергу, дозволило воді протікати через греблю з тривожною швидкістю протягом зими. При цьому відносно невелика кількість води надходила до водосховища.

Достеменно невідомо, як саме рівень води з тих пір на стільки підвищився. Але колишній метеоролог ВПС США і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США Девід Хелмс каже, що російські військові, схоже, залишили відкритими занадто мало затворів, щоб контролювати потік зимових талих снігів і весняних дощів. Порівнюючи ефект з дірявим відром, Хелмс сказав, що у водосховище надходить занадто багато води.

Раніше ми повідомили про те, що на Запоріжжі загарбники знищують унікальний заповідник рідкісних тварин. На схилі річки Базавлук розцвіла степова квітка. У Покрові вперше зацвіли магнолії.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас