ЖИТТЯ

На Запоріжжі загарбники знищують унікальний заповідник рідкісних тварин

Російські варвари знищують на території України не тільки інфраструктуру, а й природні багатства. В унікальному заповіднику, розташованому неподалік від Мелітополя, склалася катастрофічна ситуація. Там фактично розробили військовий полігон.  

Про це повідомляє сайт “РИА”, передає Інформатор.

Не лише острів Бірючий, а й уся територія Азово-Сиваського національного природного парку потерпає від російської окупації. Це унеможливлює належне утримання та догляд за тваринами, доставку кормів і води, адже знищена повністю або частково обмежена кормова база для багатьох представників фауни цієї заповідної території. Через бойові дії гинуть тварини, вони перестають розмножуватися, підриваються на мінах, молодняк не виживає. Війна порушила природні коридори та шляхи міграції птахів, місця їхнього природного проживання, унеможливлює гніздування.

На Запоріжжі загарбники знищують унікальний заповідник з тваринами

На Запоріжжі загарбники знищують унікальний заповідник з тваринами

“По суті ця територія зараз стала військовою базою росіян, тому що вони там фактично зробили військовий полігон, куди приїжджають мобілізовані з рф. Звідти їх відправляють у різні напрямки, зокрема Запоріжжя або Херсон”, – повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

Він додав, що на Арабатській стрілці, від якої до острова Бірючий усього 18 морських миль, окупанти облаштували вертолітний майданчик, а під час “чергових навчань” просто почали відстрілювати червонокнижних білих лебедів, які зимували на Азові. Також внаслідок обстрілів і запусків ракет військами рф, на берег Азовського моря викидає мертвих дельфінів.

Тварини гинуть через війну

Тварини гинуть через війну

 На берег Азовського моря викидає мертвих дельфінів

На берег Азовського моря викидає мертвих дельфінів

Росіяни окупували Бірючий навесні 2022 року. Попри те, що туди досить складно дістатися. Адже залежно від сезону, погодних умов і явищ в Азовському морі, Бірючий може бути островом або півостровом. Острів-напівострів Бірючий є продовженням піщаної Федотової коси, що розташована між Азовським морем і Утлюкським лиманом. З материковою частиною його з’єднує вузький перешийок завширшки менше 10 м.  У географічному розумінні Бірючий стає островом лише в сезон штормів, які приховують перешийок під водою. Розміри цей острів має немаленькі – протяжність 24 км, а ширина 5 км.

Унікальна природа острова

На заповідній території Бірючого склалася своя унікальна екосистема, яка утворилася завдяки віддаленому розташуванню та періодичній ізоляції від суші. Це острівець дикої степової природи серед морських ландшафтів.

Бірючий став місцем притулку для безлічі видів рідкісних птахів і тварин, багато з яких занесені до Червоної книги. А табуни копитних тварин, які вільно пересуваються островом, стали його візитівкою.

Унікальна природа острова

Унікальна природа острова

В заповіднику росіяни влаштували сафарі

В заповіднику росіяни влаштували сафарі

До російського вторгнення 2022 року, місцеві єгері налічували на Бірючому 2500 ланей, понад 1000 благородних оленів, понад 130 туркменських куланів. Є тут і муфлони, і дикі кабани, і зайці, і багато інших тварин, а також гніздиться або мігрує безліч птахів. До речі, завдяки теплим зимам рідкісні птахи давно не відлітають з Бірючого і живуть там цілий рік.

Вірніше, жили. Бо після захоплення заповідника рашистами, ті влаштували там справжнє сафарі. Лише за один день вони вивезли два “Урали” заповнені мертвими оленями та ланями.

Нова загроза

Цієї весни єгері, які залишилися на Бірючому, переймаються через нову загрозу. Вона може виникнути через необережне поводження окупантів із вогнем, проведенням навчань із застосуванням стрілецької зброї та обстрілів території. Адже на острові в будь-яку пору року постійно дмуть вітри. Маленька іскра може призвести до того, що загасити пожежу буде неможливо. Згорить усе блискавично, разом із тваринами.

Раніше ми повідомили про те, що на схилі річки Базавлук розцвіла степова квітка. У Покрові вперше зацвіли магнолії. До Нікополя повернулись красені шпаки.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас