ЖИТТЯ

Українці зможуть побачити унікальне космічне явище “Сяйво да Вінчі”

В цю неділю, 21 травня, українці зможуть спостерігати за незвичайним космічним феноменом – сяянням да Вінчі. Приблизно о 23:00 за київським часом, якщо подивитися на захід, то можна буде побачити, що на Місяці видно тонкий півмісяць.

В цей момент тільки 5% видимої частини супутника нашої планети буде освітлено світлом Сонця. В той самий час інша частина Місяця буде слабко світитися. Про це повідомляє Інформатор посилаючись на повідомлення Інформатор Україна.

Неосвітлена частина Місяця світитиметься завдяки тому, що відбите від Землі сонячне світло потраплятиме на наш супутник. Цей феномен вперше пояснив знаменитий вчений Леонардо да Вінчі у 16 столітті, тому він і має таку назву. Явище також називають попелястим сяйвом, або “старим місяцем в обіймах нового”.

Кілька років тому вважалося, що це земне сяйво – найяскравіше на півночі, але подальші дослідження не підтвердили цей висновок. Тим не менш, вивчення яскравості земного сяйва, яке залежить від хмарності Землі, використовується як спосіб пошуку змін в атмосфері.

Ця дивовижна подія відбувається, коли сонячне світло відбивається від поверхні Землі, освітлюючи темний бік Місяця. Зазвичай він прихований від очей. Хоча на Місяці стає дуже темно, коли Сонце заходить, він не стає повністю чорним, оскільки все ще має джерело світла – Землю. Спостерігати сяйво да Вінчі можна, коли на горизонті з’являється серп Місяця після заходу або перед сходом Сонця. Слабко освітлений бік Місяця буде видно протягом кількох днів до і до п’яти днів після молодика. Для цього не потрібне спеціальне обладнання, його видно неозброєним оком. Однак вже після п’яти днів може знадобитися телескоп, щоб продовжити спостереження.

Раніше ми повідомили про те, що у Покрові квітнуть японські сакури та вперше зацвіли магнолії. А на схилі річки Базавлук розцвіла степова квітка.

Анна Томілова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас