ЖИТТЯ

День пам’яті та примирення, Міжнародний день Червоного Хреста та народження напою Coca-cola: що відзначають 8 травня в Україні та світі

8 травня – понеділок. В Україні та світі відзначають дуже важливе державне свято. А ще видатну Міжнародну дату. Також у цей день відбулося багато важливих історичних подій та народилося безліч відомих людей. 

Наприклад, цього дня 138 років тому народився 33-й президент США Гаррі Трумен, 137 років тому вперше виробили напій Coca-cola, а 78 років тому було підписано Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини у Другій світовій війні. Інформатор розповість вам про найголовніші факти цього дня.

8 травня, у День памʼяті та примирення, українці вшановують тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом та переміг його, а також усіх жертв тієї війни.

Друга світова війна, яка тривала з 1939 до 1945 року, була одним із найкривавіших та найбільших збройних конфліктів в історії людства. Участь у ній брали понад 60 держав. Бойовими діями були охоплені Європа та Східна Азія, Африка й Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Україна була одним з основних полів битв Другої світової війни, і простором, де тоталітарні режими – нацистський і радянський – вчиняли масові злочини.

Другий рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах сучасної повномасштабної війни Росії проти України, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Чимало жахіть війни, які раніше асоціювалися з останнім глобальним конфліктом, стали реальністю в Україні внаслідок воєнних злочинів російської армії та керівництва РФ.

З 2014 року символом памʼяті про Другу світову війну є червоний мак. Український інститут національної памʼяті заохочує використовувати «мак памʼяті» під час меморіальних заходів та у візуальних матеріалах на тему Другої світової.

Мак є визнаним у світі символом памʼяті за загиблими у битвах з часів Першої світової війни.

Ще 8 травня відзначається Міжнародний день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Червоний Хрест – всесвітня організація. Основні принципи Міжнародного Руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця — надання допомоги всім, хто потребує без дискримінації за національною, расовою, статевою, релігійною, мовною, класовою ознакою або політичними переконаннями.

Міжнародний комітет Червоного Хреста веде постійну гуманітарну діяльність на території понад 80 країн, а за необхідності і у будь-якій точці світу. Штаб-квартира розташована у Женеві.

Сьогодні у лавах Червоного Хреста України задіяно понад 6,3 мільйона волонтерів. Щороку вони обслуговують понад 105 тисяч самотніх людей похилого віку.

Народні прикмети

  • Якщо сьогодні кує зозуля — морозів не буде.
  • Ясний і сонячний день — до спекотного літа.
  • Якщо веселка висить високо в небі, має бути ясна погода.
  • Купчасті хмари вранці, а ввечері шаруваті — скоро почнеться гроза.
  • Птахи летять на конопляник — буде багатий урожай конопель.
  • Ще не зацвіли яблуні до 8 травня — врожаю не буде.

Іменини святкують: Віктор, Станіслав, Арсен, Бенедикт, Денис, Іда, Михаїл, Ульрика, Марк, Сильвестр.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас