ЖИТТЯ

Вальпургієва ніч, День глобальної любові: що відзначають 1 травня

1 травня 2023 року, понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є два цікавих та народне свята . 

Про них розповість Інформатор Кривий Ріг, передає Інформатор.

Ніч з 30 квітня на 1 травня називається Вальпургієвою. Вона присвячена дню пам’яті святої Вальбурги Хайденхаймської. А ще це свято весни і бенкет відьом. У цей день люди розпалюють багаття, щоб очиститися від злих духів. Забороняється проводити або відвідувати розважальні заходи, забиратися або працювати по дому.

Чому так співпало? Спробуємо пояснити. Річ у тому, що згідно з повір’ями, в VIII столітті в Німеччині жила черниця на ім’я Вальпурга. Оскільки німецькі землі на той момент були повністю під впливом язичництва, Вальпурга поширювала християнство. Померла свята близько 780-го року, а її мощі при перенесенні почали мироточити.Тобто день 1 травня – це день пам’яті святої Вальпурги.

Але у календарі древніх кельтів 1 травня – це свято початку теплої пори року, Бельтайн. В цей день худобу виганяли на літні пасовища.

Головний ритуал Бельтайна – розпалювання багать на височинах, проведення обрядів друїдів, читання змов і… жертвопринесення, спочатку людей, пізніше тварин, а ще пізніше пирогів або освяченого в церкві хліба.

Історики стверджують, що в цю ж дату відьми сідали на мітлу і літали над поселеннями, намагаючись перешкодити людям зустріти весну і помолитися своїм богам. Саме тому ніч з 30 квітня на 1 травня вважається відьомською, а назва “Вальпургієва” з’явилося потім, в результаті історичної помилки.

Ще 1 травня відзначають дуже добре та світле свято – День глобальної любові. Свято символізує єдність та є проявом любові до планети та усього людства, радості та свободи. В цей день лунає заклик до мирного співіснування людей усіх націй, релігійних сповідань та світогляду, до гармонії та безпечного існування.

Цього дня кажіть про любов коханим і близьким, даруйте теплі слова людям. Не піддавайтеся образам, просіть пробачення у тих, кого ви образили самі. І ви побачите як світ навколо вас стрімко змінюється.

За церковним календарем 1 травня шанують пам’ять святителя Косми ( Кузьми) Халкідонського, сповідника, єпископа, покровителя городів і посівів.

У цей день заведено сіяти моркву і буряк. Для того, щоб урожай був багатим, перед посадкою проводять таємний обряд. Приготовлені заздалегідь насіння на зорі змочують водою з криниці або джерела, а потім в джерело кидають дрібні монети. Щоб захистити посіви та урожай від лихого ока, три дні поспіль вранці, коли ще темно, таємно ходять на річку. З настанням світанку вимочують насіння у воді.

Сам посів та подальшу прополку проводять жінки. Чоловіків не допускають до цього процесу.

Птах дня – зозуля. У цей період вона вперше після зими подає голос. Багато прикмети пов’язують з її поведінкою.

Народні прикмети

  • Якщо на Кузьму Огородника тепло, то в кінці місяця буде холодно, і навпаки.
  • Дощ у цей день пророкує багатий урожай.
  • Чути зозулю – пора сіяти льон.
  • Якщо птах кричить на сухій гілляці – чекай заморозків.
  • Якщо зозуля прилетіла в село і літає там – це до пожежі.
  • Якщо в цей день намочити волосся дощовою водою, воно буде рости пишними, як весняна трава.
  • Не можна їсти насіння, приготоване для посадки, інакше плоди черв’як пожере.

Іменини святкують: Антон, Василь, Віктор, Юхим, Іван, Кузьма, Фелікс, Ян, Тамара.

Раніше ми повідомили про те, що чи будуть вихідні на травневі свята у 2023. Нікополю пропонують присвоїти звання міста-героя.

Альона Антонова

© 2007-2022 Інформатор - Національне інтернет-видання.
При повному або частковому використанні матеріалів сайту посилання
на сайт інтернет-видання nikopol.informator.ua як джерело інформації є обов'язковим.

Нагору

Информатор в твоем телефоне!

Все новости Никополя в одном Telegram-канале. Подпишись прямо сейчас, чтобы не пропустить что-то важное!

Подписаться сейчас